Kroatien knäckte regerande mästaren

Kroatien snuvade Spanien på gruppsegern, som nu får en riktigt tuff uppgift redan i åttondelsfinal. Även Turkiet har chans till avancemang efter sin 2-0-vinst över Tjeckien – som innebär att Sverige måste vinna mot Belgien.

|

Sista rundan i grupp D var händelserik från två håll.

Spanien var redan klart för åttondelsfinal och behövde bara ta poäng för att säkra sin plats som gruppetta när grupptvåan Kroatien stod för motståndet.

Det började bra, men slutade sämre.

Redan i den sjunde minuten sköt Álvaro Morata in 1–0 till Spanien, framspelad av Cesc Fabregas.

Kroatien, som saknade sin superstjärna Luka Modric på grund av skada, lyckades kvittera innan paus.

I den 45:e minuten slog Ivan Persic ett inlägg som Nikola Kalinic vackert klackade in bakom målvakten David de Gea.

I andra halvlek tilldelades Spanien en straff, som Ramos fick äran att att hand om. Men straffen var undermålig och räddades av kroatiske målvakten Danijel Subašić. I stället gjorde Kroatien ett sent segermål av Perišić på kontring och vann matchen med 2-1, gruppen på sju poäng.

Förlusten innebär att Spanien nu får möta Italien redan i åttondelsfinal.

I gruppens andra match mellan Tjeckien och Turkiet var det högt tempo från första matchminuten. Sett med svenska ögon vore ett önskvärt reslutat ett oavgjort sådant i matchen

Det blev inte fallet.

Vid 1–0-målet hittade 18-årige Emre Mor hittade ett perfekt inspel till Burak Yilmaz, som satte dit den på nära håll. Det var Burak Yilmaz 21:a landslagsmål.

2-0 kom i andra halvlek. Ozan Tufan dunkade in bollen från nära håll och Turkiet spelade hem sin första seger i detta EM.

Därmed har Turkiet en teoretisk chans till vidareavancemang.

Resultaten innebär också att Sverige måste gå för seger mot Belgien. Oavgjort räcker inte då fyra grupptreor just nu har minst tre poäng. Det är just de fyra bästa treorna (av sex) som går vidare till åttondelsfinal.