Kritisk till VM-banorna i Östersund – tycker de är diskriminerande

Trygve Toskedal Larsen riktar kritik mot para-VM i Östersund. Norrmannen menar att banan är diskriminerande.
– Jag är frustrerad över att de inte kan skapa en bana som passar alla, säger han till NRK.

ANNONS
|

I fredags drog para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund igång och trots att mästerskapet bara pågått några dagar har arrangörerna redan fått kritik.

Det är det norska VM-hoppet Trygve Toskedal Larsen som anser att han diskrimineras av VM-arrangören. 50-åringen tycker att banan är för brant, kuperad och slingrande, vilket han menar gynnar en viss typ av idrottare.

Tycker arrangören borde gjort enklare bana

Norrmannen själv har en fem kilo tung protes på vänster ben som han beskriver som "dödvikt", vilket gör det extra svårt för honom att ta sig upp för backarna.

Han tycker att arrangören kunde ha gjort en enklare bana.

– Det handlar bara om viljan. Eller så kan de helt enkelt inte förstå problemet. Jag vet inte, säger Trygve Toskedal Larsen till NRK.

ANNONS

Tävlingskoordinatorn Tommy Jirhed hänvisar till FIS bestämmelser och att banan ligger inom vad som är tillåtet. Samtidigt menar han att Toskedal Larsen borde bli kompenserad tidsmässigt för den funktionsnedsättning han har utifrån det klassificeringssystemet som finns inom parasporten.

– En VM-bana måste vara tuff och avgörande, säger Tommy Jirhed till NRK.

Blev diskad efter loppet

Det är dock inte slut där.

Toskedal Larsen fick efter loppet beskedet att han blivit diskvalificerad då han enligt juryn ska ha använt en otillåten teknik i uppförsbackarna.

Han förklarar själv att han hoppade i uppförsbacken och att det är en teknik idrottare med proteser har använt i flera år.

– Jag kan inte springa diagonalt som de andra, så det är så här jag tacklar branta backar. Jag kan inte acceptera det här, jag är så noga med att inte halka på mina skidor, säger han.

Para-VM pågår i Östersund till och med den 29 januari och det är första gången Internationella skidförbundet (FIS) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) står bakom arrangemanget. Tidigare har paraidrotten legat under den internationella paralympiska kommittén men tillhör numera respektive förbunds organisationer.

LÄS MER:Näslund historisk – raderade Stenmarks rekord

LÄS MER:Pia Sterner är hockeypionjären som blev mångmiljonär

LÄS MER:Hanna Olsson om Frölundas supersäsong – så här långt

ANNONS