Kritik mot Jelena Isinbajeva efter Teneriffa-flytten

Jelena Isinbajeva har flyttat till Teneriffa.
Nu sågas den ryske ex-stavhopparen.
– Hon gråter på presidentens axel, sen sviker hon moderlandet, säger skidförbundets president Jelena Välbe i en intervju med ryska RIA Novosti.

ANNONS
|

Den tvåfaldige OS-guldmedaljören Jelena Isinbajeva fått motta en hel del kritik den senaste tiden – från både Rysslands-kritiker och pro-ryska sidan.

Från den förstnämnda sidan har den förre stavhoppsstjärnan kritiserats för sina starka kopplingar till den ryska armén, där hon har gradbeteckningar. Hon har även starka kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

Kritiken från den pro-ryska sidan, dock, handlar om den omtalade flytten till Kanarieöarna. Sedan en tid tillbaka är hon bosatt på Teneriffa, vilket har fått prominenta personer i hennes hemland att kalla henne för förrädare.

Nu har bland annat det ryska skidförbundets president, tillika Putin-anhängaren, Jelena Välbe gått till attack och ser flytten till den spanska ön som en flykt från Ryssland.

ANNONS

– Först gråter hon mot presidentens axel, sedan sviker hon sitt moderland, säger Välbe i en intervju med ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Välbe förstår inte varför Jelena Isinbajeva valt att lämna Ryssland bakom sig.

– Hon levde som en prinsessa här. Hon kommer aldrig ha det lika bra i Spanien, såvida hon inte har en massa miljarder undangömda, men pengar försvinner snabbt….

Ryska skidförbundets president, tillika Putin-anhängaren, Jelena Välbe.
Ryska skidförbundets president, tillika Putin-anhängaren, Jelena Välbe. Bild: NILS JAKOBSSON

Jelena Isinbajeva har under en tid hållit en låg profil, men när det avslöjades att hon flyttat till Teneriffa dementerade hon flykt-ryktena och menade på att hon är en världsmedborgare.

Hon har dessutom sagt att hennes militära gradbeteckningar är av ”nominellt värde”.

– Är hennes OS-guld också bara av ”nominellt värde”?, säger Jelena Välbe.

LÄS MER:Vill kasta ut Jelena Isinbajeva från Teneriffa

LÄS MER:Isinbajeva kritiseras i Ryssland – arena döps om

LÄS MER:Jelena Isinbajeva: "Tillhör inte väpnade styrkor"

ANNONS