Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kobe Bryant hyllades under Los Angeles Lakers match

Kobe Bryant var en av Los Angeles Lakers absolut största stjärnor någonsin – kanske den största.
Natten till lördagen valde klubben att hylla den bortgångne legendaren och dottern Gianna inför första matchen sedan den tragiska helikopterolyckan.
Det blev tårar, sång och hyllningar. Känslorna låg utanpå tröjorna i mötet med Portland

Söndagen, den 26 januari.

Sportvärlden var i chock.

Tillsammans med sju andra personer hade basketlegendaren Kobe Bryant och hans 13-åriga dotter, Gianna, omkommit i en helikopterolycka i Calabasas, Kalifornien.

Sorgen var obeskrivlig.

Flera NBA-matcher skulle spelas samma dag som beskedet kom. Kommentatorer, publik och spelare grät öppet. En idol, vän och förebild hade slitits ifrån dem.

Det var inte bara basketvärlden som sörjde tragedin. Novak Djokovic, Cristiano Ronaldo, Alexander Ovechkin och Barack Obama var bara några av alla de som uttryckte sin stora sorg.

Hyllades inför Lakers match

Los Angeles Lakers, klubben Kobe Bryant representerade under hela sin 20-åriga karriär, skulle egentligen spelat en match mot LA-rivalen Clippers i tisdags – men valde att skjuta upp matchen på obestämd framtid.

Därmed blev mötet med Portland Trailblazers, natten till lördagen svensk tid, Lakers första match sedan den tragiska olyckan. Hyllningen var rejäl.

Inför matchen hade tröjor med nummer 8, Kobe Bryants första nummer i klubben, placerats ut på hälften av Staples Center, Lakers hemmaarenas, sittplatser. På den andra halvan låg det tröjor med nummer 24 – vilket var Bryants andra och sista nummer i klubben.

Båda hans nummer har sedan tidigare pensionerat av klubben.

Mötet med Portland inleddes med en minnesceremoni för Bryant, hans dotter Gianna och de sju andra som omkom i helikopterkraschen.

– Det här är en hyllning till de 20 år av blod svett och tårar... beslutsamheten att vara så bra som han kunde vara, sade lagets stjärna LeBron James till den känslofyllda publiken före matchen.

– Vi är alla ledsna, vi är alla förkrossade, det här är hjärtskärande. Det jag vet i sådana här stunder är att vi alla kan luta oss mot familjen. När jag ser mig om här i arenan så vet jag att vi alla, från spelare, ledare, hela organisationen, till fans – vi är alla en familj. Det här är en familj, sade James och fortsatte med att säga att han ville se matchen som ett firande och en hyllning och inte en minnesstund.

Under uppvärmningen bar lagets spelare tröjnumren 8 och 24. Sedan släcktes arenan ner och fansen skanderade "Kobe, Kobe" till ljusen från sina mobiltelefoner.

Därefter sjöng Usher en version av "Amazing Grace", cellisten Ben Hong spelade "Hallelujah", och Boyz II Men sjöng den amerikanska nationalsången.

I andra pausvilan framförde Wiz Khalifa och Charlie Puth "See You Again" som en hyllning till den bortgågne basketstjärnan och de andra offren i helikopterkraschen. Under tiden rullade bilder på de döda på jumbotronen i mitten av Staples Centre. Under speluppehåll och reklampauser rullades bilder och klipp från Kobe Bryants otroliga karriär.

James var inte ensam om att uttrycka sorg och saknad. Bland de många välkända ansiktena i publiken uttalade sig Red hot chili peppers-bassisten Flea, säsongskortsinnehavare sedan 1997, till amerikansk tv:

– Jag är i chock, jag kan inte tro det. Det är sorgligt. Så sorgligt.

Själva matchen slutade med Lakers-förlust, 119–127, mycket på grund av att Portlands Damian Lillard stod för hela 48 poäng.

Kobe Bryant

Född: 23 augusti 1978. Död: 26 januari 2020.

Familj: Fru Vanessa och fyra döttrar; 13-åriga dottern Gianna dog i helikopterkraschen.

Klubb: Los Angeles Lakers i NBA (1996-2016). 1 346 grundseriematcher och 220 i slutspelet. Sammanlagt 33 643 poäng (fyra genom tiderna).

Position: Guard.

Meriter: NBA-mästare 5 gånger (2000-02, 2009-10), mest värdefulle spelare i NBA 2008, 2 OS-guld med USA (2008 och 2012), 1 Oscar som producent för filmen "Dear basketball" (2018).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.