För fyra år sedan var Agnes Knochenhauer reserv i Sotji-OS och åkte hem från Ryssland med silver. Nu är hon och lag Anna Hasselborg ute efter en ädlare valör i Sydkorea.
För fyra år sedan var Agnes Knochenhauer reserv i Sotji-OS och åkte hem från Ryssland med silver. Nu är hon och lag Anna Hasselborg ute efter en ädlare valör i Sydkorea.

Knochenhauer: "Det är en dröm"

För fyra år sedan var hon reserven som lämnade Sotji-OS med en silvermedalj– trots noll spelade stenar. I Sydkorea är Agnes Knochenhauer given i lag Anna Hasselborg.

ANNONS
|

Anna Hasselborg & Co fick en glimrande start på OS i Sydkorea. Laget tog bussen upp till skidspåren i Pyeongchang, fick plats vid upploppet och skrek in Charlotte Kalla till Sveriges första guldmedalj.

På onsdagen ska lag Hasselborg själva inleda jakten på den ädlare medaljen.

För curlarna kommer det dock ta betydligt längre tid än Kallas 40.44,9 minuter. Innan Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Sofia Maberg, Jennie Wåhlin (reserv) och Hasselborg ens kan börja tänka på slutspel ska nio gruppspelsmatcher avverkas.

"Njuta"

- Jag tror det viktigaste är att vara sjukt mycket i nuet och njuta. Njuta av allt det häftiga som händer men ändå fokusera på rätt saker, rätt match och bara vara i nuet. För oss curlare är det en jättelång turnering, så det gäller verkligen att inte flyta i väg i tanken, säger Knochenhauer och tänker just nu bara på öppningsmatchen mot Danmark.

ANNONS

- Jag tycker att det känns som en bra öppning, ett kul lag att möta i första. Vi ska absolut slå Danmark och jag tycker att det känns bra, säger hon.

- Det är jätteviktigt att få en bra start, för vi vill skapa en bra känsla som vi kan ta med oss vidare in i turneringen.

Och kanske är den detaljen något viktigare för lag Hasselborg, då fyra av fem spelare göra sina OS-debuter i Sydkorea.

Det är bara Agnes Knochenhauer – och visserligen tränaren Maria Prytz – som tidigare har gjort ett OS.

I Sotji var hon reserv i Margaretha Sigfridssons silverlag.

Nu har Knochenhauer en fast plats i OS-laget.

- Förra gången var jag med som reserv och då var jag 100 procent reserv, den här gången är jag med som spelare och det är en helt annan sak. Trots att jag fick medalj så är en reservroll lite mer av ett stabsjobb; att hjälpa till att testa stenarna på kvällarna före våra matcher. Det är en ganska viktig del, säger hon.

ANNONS

"Är en dröm"

TT Kände du dig delaktig i Sotji?

- Ja, det gjorde jag. Väldigt mycket.

TT: Vad skulle en medalj betyda nu?

- Otroligt mycket. Det här är en dröm, det är en dröm att bara vara här men vi är här och har höga målsättningar. Det ska bli otroligt kul.

Skippern Anna Hasselborg pratar även om nuet och om att fokusera på en sak i taget. Men även om betydelsen – speciellt för debutanterna – av OS-erfarenheten som finns i omgivningen.

- Det känns så klart nytt, eftersom vi är debutanter. Men vi har också mycket erfarenhet i truppen; i Niklas (Edin), i Fredrik (Lindberg), i Maria (Prytz), i Peja (Lindholm, förbundskapten) och även i Oskar (Eriksson), som har varit reserv, och i Agnes, säger hon.

ANNONS

- Vi försöker suga ut så mycket kunskap av dem som möjligt. Sedan är vi en sådan sammansvetsad grupp, så just tänker vi inte så mycket på det. Vi har bara kul och försöker vara i nuet.

Gangneung, TT:s utsände

Fakta: Sverige gruppspelsmatcher

Danmark på onsdagen.

Kanada på torsdag.

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) på fredag.

Schweiz på lördag.

Storbritannien på söndag.

Sydkorea och Japan på måndag.

Kina och USA den 21 februari.

ANNONS