Klubbdöd inom svensk fotboll

Antalet fotbollslag på dam- och herrsidan har minskat med 38 procent på 30 år i Sverige, skriver Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Tomma, igenväxta fotbollsplaner – de blir allt fler i Sverige. Klubbar slås ihop eller har inte tillräckligt med spelare och får helt enkelt stryka sig ur seriesystemet.

En sammanställning som Fotbollskanalen har gjort visar att antalet herr- och damlag (A- och B-lag) minskat från 5399 år 1986 till 3336 förra året.

I Göteborg har antalet herrlag gått från 418 till 135 och antalet damlag från 112 till 35 under samma tidsperiod.

- I Göteborg hade vi ner till division tio 1986, i dag är division sju den lägsta serien. Visst fattas det rejält mycket, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund.

ANNONS

Slutar tidigare

- Det är inte lika många som vill idrotta och vara igång under organiserad form utan man tränar ofta individuellt. Gym fanns inte ens på den tiden. Sedan är det naturligtvis en tråkig utveckling. Det vi brukar klamra oss fast vid är att det fortfarande inte har krympt jättemycket bland de yngsta. Många har ungdomar i den utsträckning vi hade tidigare, men de stannar kortare än vad de gjorde tidigare, säger Andersson.

Ytterligare en förklaring är Korpen, där nu inte bara lag relaterade till företag deltar utan lag sammansatta på vilket sätt som helst.

Annorlunda i Skåne

I Skåne är minskningen betydligt mindre än i landet i stort.

- Jag har egentligen inget direkt svar på den frågan mer än att det möjligen kan bero på att inflyttningen från andra länder förmodligen är större i Skåne än i många andra ställen i landet. Det bildas en hel del olika nya föreningar eller så blir det tillskott i de existerande föreningarna, säger Ulf Larsson, kanslichef på Skånes fotbollförbund, till Fotbollskanalen.

ANNONS
TT

ANNONS