Dallas Esa Lindell (23), Denis Gurianov (34) och John Klingberg (3) firar Klingbergs avgörande mål i tredje perioden. Bild: JASON FRANSON

Klingberg matchhjälte för Dallas

Hjälte i söndags – hjälte i natt. Frölundaprodukten och Lerumssonen klev fram och satte det avgörande 2–1 under nattens möte med Calgary Flames.

|

Dallas inledde starkast och tog ledningen i den femte åttondelsfinalen mot Calgary via Jamie Benn. Mikael Backlund kvitterade i den första periodens slutminut när han med ett kvickt skott hittade en liten yta under Anton Chudobins plockhandske.

Efter en mållös mittenperiod tog Dallas ledningen igen tidigt i den tredje. Mattias Janmark kämpade till sig pucken vid sargen, letade sig in framför mål, men valde att i stället för att själv slunga pucken mot mål passa bak till John Klingberg, som fick några extra tiondelar att placera pucken till höger om Cam Talbot i Calgarymålet.

– Janmark gjorde ett fantastiskt jobb, säger Klingberg.

Calgary pressade

Målet kom via ett kvickt handledsskott.

– Det känns som att du inte hinner vänta tillräckligt länge för ett slagskott. Jag har tränat hårt de senaste åren, ända sedan jag var ung, på att få igenom handledsskott även om det är mycket folk framför mål. Jag tror att det är något som behövs nuförtiden, säger Klingberg som även satte det avgörande övertidsmålet i söndags.

2–1 visade sig stå sig matchen ut. Calgary pressade på för kvittering och bjöd upp till dramatiska slutminuter, där laget med målvakten uttagen fick avsluta matchen med ett 6–4-överläge. Men Dallas lyckades hålla tätt, och tar därmed ledningen i matchserien med 3–2 i bäst av sju matcher. Lagen möts nästa gång på torsdag eller natten mot fredag.

Washington hänger kvar

Washington hade kniven mot strupen med ett 3–0-underläge i matchserien mot New York Islanders. Och det stjärnspäckade huvudstadslaget fick en mardrömsstart när Islanders kunde gå till en första periodvila med 2–0-ledning. Men Washington – Stanley Cup-segrare 2018 – kom tillbaka. Reduceringsmålet kom av ryske Jevgenij Kuznetsov i andra perioden, och hans landsman Aleksandr Ovetjkin kvitterade ett par minuter senare. Ovetjkin gav senare Washington ledningen 3.40 in i tredje, en ledning som höll matchen ut, och slutresultatet skrevs därmed 3–2.

Nicklas Bäckström saknades för tredje matchen i rad till följd av den tackling han ådrog sig i första matchen mellan lagen.

Philadelphia utökar ledning

Philadelphia tog ännu en seger mot Montreal i slutspelet och är nu bara en seger från kvartsfinal. Michael Raffl satte det första målet rätt upp i krysset tidigt i den första perioden och Philippe Myers utökade i den andra till 2–0, vilket också blev slutresultatet.

– Vilket skott av Raffl, han har tränat på den på träning några gånger. Det var skönt att få det tidiga målet, säger Philadelphia-målvakten Carter Hart i Viaplay.

Montreal hade svårt att skapa några vassa lägen mot det stabila försvaret på andra sidan och Philadelphia leder nu åttondelsfinalserien med 3–1 i matcher. Nästa möte mellan lagen är fredag eller natten mot lördag.

Marie Carlsson/TT

Gustav Sjöholm/TT

Philadelphias Michael Raffl fick en drömträff när han gjorde 1–0 mot Montreal.
Philadelphias Michael Raffl fick en drömträff när han gjorde 1–0 mot Montreal. Bild: Frank Gunn

Östra konferensen:

Tampa Bay-Columbus 3–1 i matcher. Nästa möte natt mot torsdag svensk tid.

Philadelphia-Montreal, 3–1 i matcher. Nästa möte natt mot lördag, svensk tid.

Washington-New York Islanders, 1–3 i matcher. Nästa möte natt mot söndag svensk tid.

Boston-Carolina, 3–1 i matcher. Nästa möte natt mot torsdag svensk tid.