Pawel Cibicki, vänster, gjorde två av Elfsborgs mål i segern borta mot Sirius.
Pawel Cibicki, vänster, gjorde två av Elfsborgs mål i segern borta mot Sirius.

Klassmål av Cibicki när Elfsborg vann igen

Från bottenkänning och målsnålt till topplacering och målgladaste lag i serien just nu. Elfsborg har genomgått en rejäl förvandling.

ANNONS
|

Det var visserligen Sirius John Junior Igbarumah som inledde målskyttet med sitt första allsvenska mål i karriären redan efter en minut och 33 sekunder.

Men Elfsborgs replik kom direkt då Pawel Cibicki kvitterade innan det ens hunnit gå två minuter efter Siriusmålet, med sin första nick för säsongen, framspelad av Stefan Ishizaki.

- Pawel ligger ofta bakom sin back. Jag hinner precis titta upp och ser en arm i luften. ”Där vill jag ha den”. Så jag lägger bollen där. Efter målet sade Pawel "jag kan nicka, ser du ju". Så nu vet vi det, säger Ishizaki med glimten i ögat och tittar bort mot tvåmålsskytten.

ANNONS

- Ja precis. Det är många som tror att jag inte kan nicka men det kan jag. Jag har bra tajming, och det var ett fint inlägg av ”Ishi”. Han kan lägga bollen överallt – jag är där oavsett var den kommer, replikerar Pawel Cibicki med ett skratt.

"Bättre mållägen"

Lördagens 4–2-seger var inte bara den första bortavinsten för Elfsborg i årets allsvenska, det var också den tredje matchen på de fyra senaste som Boråslaget har gjort tre eller fyra mål då man även vann med 3–1 hemma mot Gif Sundsvall i omgång tre och Örebro hemma 4–2 i omgång fem. Något som gör Elfsborg, med totalt 13 gjorda mål, till allsvenskans just nu målgladaste lag.

En klar kontrast till förra året då Boråsgänget kämpade i botten av tabellen under större delen av serien, skrapade ihop 29 mål och bara hade bottenkollegorna Kalmar FF, Brommapojkarna och Trelleborg bakom sig i målkolumnen.

- Vi sätter vår spelidé mycket bättre i år, det gör att vi hamnar i bättre mållägen, säger Ishizaki.

ANNONS

Elfsborg hade samma tränare, Jimmy Thelin förra året, och det som inte satt då sitter nu.

- Det är smådetaljer som när vi spelar med tre där framme, att vi hela tiden tar jobbet för varandra och att vi ska ligga lite taggigare än vi kanske gjorde förra året då vi blev raka och lättare att spela sig igenom. Motståndarna kom till vår planhalva väldigt lätt förra året men i år tar det stopp vid halva planen. Sedan får de jobba för det, säger Ishizaki.

Drömmål av Cibicki

Att Elfsborg även fått in spelare som Jonathan Levi, som skapade konstant mot Sirius, och en skyttekungsaspirant som Pawel Cibicki har också förbättrat målskyttet och underhållningsvärdet.

Efter att Simon Lundevall gjort 2–1 på volley fyllde Cibicki på med en kandidat till säsongens mål då han vid 3–1 tog emot en boll från höger och klippte till direkt varpå bollen efter en lång flygtur borrade sig in under överliggaren.

- "Bissan" (bicycletan 2017 i Malmö mot Halmstad) är nog mitt snyggaste mål hittills men det här är med där uppe. Det får jag ge mig själv, säger Pawel Cibicki och ler brett.

ANNONS

TT: De flesta springer några steg till, vill komma närmare innan de skjuter?

- Nej för jag har koll på var målvakten står. Det är det första jag lägger märke till under en match: hur och var han står. Så det var bara att ta emot och inte ge han en susning på att jag skulle skjuta.

Och fler mål kommer lovar Cibicki som tycker att Elfsborg är ”effektiva men inte där spelmässig ännu”.

- Defensivt är vi där. Det spelet sitter som en smäck men offensivt har vi mer att ge. Vi kan bli mer bolltrygga och styra matcherna ännu mer helt enkelt. Det bådar gott för fortsättningen.

TT

ANNONS