Klart: Sverige utslaget i OS-kampen

Sverige är utslaget i kampen om att få vinter-OS och Paralympics 2030. Internationella olympiska kommittén (IOK) valde att gå vidare med Frankrike.
– Vi blev oerhört besvikna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

ANNONS
|

Sverige kommer inte få vinter-OS och Paralympics 2030. Det står klart på onsdagen när IOK meddelar att Sverige inte går vidare i processen.

– Vi blev oerhört besvikna och tycker att det är jättetråkigt. Att det starka koncept som vi uppenbarligen själva tyckte att vi hade med de mest hållbara spelen genom tiderna och en vision av att verkligen fokusera på det, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

– Allt det som vi hade med oss ville visa för världen. Nu får vi inte göra det och det är vi väldigt ledsna och besvikna över.

SOK skriver i ett uttalande att beskedet från IOK är att det svenska budet hade behövt haft finansiella garantier på plats i ett tidigare skede.

ANNONS

– Det är deras (IOK:s) bedömning. Vi tycker att vi hade ett oerhört starkt koncept och möjlighet hjälpa IOK och idrottsvärlden att skapa ett nytt sätt att genomföra olympiska och paralympiska spel. Men det är uppenbarligen så att den processen IOK har inte var mogen för en sådan kandidatur, säger Hans von Uthmann.

Hans von Uthmanns uppfattning var att de finansiella garantierna inte behövde redovisas förrän i nästa steg.

– Det har hela tiden i vår dialog varit tydligt att den kommer i den tredje fasen. Dit kom vi aldrig, säger han.

Kommer ni att söka igen?

– Det är i alla fall inget beslut vi tar ikväll det kan jag lova. Nu är det förberett för att Frankrike har 30 Salt Lake City har 34. Det talades och Schweiz 38 och Sapporo 42. Vi får se vad som händer. Först och främst får vi prata igenom med IOK om vad de egentligen menade med argumenten.

Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) kommenterar IOK:s beslut.

”Det hade varit fint att välkomna världen till Sverige och beskedet från IOK är en besvikelse för många som hade hoppats på ett vinter-OS här. Särskilt när Sverige, SOK och idrottsrörelsen stod för en annan typ av OS - de miljömässigt och ekonomiskt mest hållbara spelen någonsin”, skriver han på X.

ANNONS

Går vidare med andra länder

IOK går i stället vidare med Frankrike och USA (Salt Lake City).

– Styrelsen följde i dag rekommendationen från kommissionen för att hitta nästa värdnation. Man har valt att bjuda in de franska alperna och Salt Lake City, Utah, för vidare dialog om att anordna de olympiska och paralympiska vinterspelen 2030 och 2034, säger IOK:s Karl Stoss, ordföranden i IOK:s arbetsgrupp för framtida spel, på en presskonferens på onsdagen.

Han säger vidare:

– Kommissionen kände starkt att de andra intresserade aktörerna (Sverige och Schweiz) skulle tjäna på att ta sig mer tid att optimera atleternas upplevelse av framtida spel och fortsätta bygga på de groende grunderna av folkligt och politiskt stöd.

– Men vad som verkligen stod ut med alperna och Salt Lakes projekt var visionen för atleternas upplevelse, hur de låg i linje med de regionala, nationella socioekonomiska utvecklingsplanerna och det mycket starka stödet från både allmänheten och styret.

LÄS MER:Planen för NHL-stjärnorna: OS och World Cup

LÄS MER:Stockholm säger ja till OS

LÄS MER:Samuelssons utspel: "Betydligt närmare i år"

ANNONS