Ryska fotbollssupportrar. Arkivbild.
Ryska fotbollssupportrar. Arkivbild. Bild: Nikolay Alexandrov/AP/TT

Klart: Fifa följer Uefa – välkomnar ryska ungdomar

Europeiska fotbollsförbundet Uefa hade redan gjort det.
Nu har även Fifa tagit beslutet att släppa in ryska ungdomslandslag.
Det bekräftar Internationella fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Fifas beslut klubbades under ett digitalt möte. Där bestämdes det att ryska ungdomslandslag ska få delta i internationella tävlingar – på vissa villkor.

Dessa är att landslaget spelar under namnet "ryska fotbollsunionen" snarare än "Ryssland", att den ryska flaggan inte får synas, nationalsången inte får spelas och att lagen spelar i neutrala färger.

För drygt en vecka sedan beslutade Uefa att välkomna Rysslands U17-landslag, vars EM-kval startar i oktober. Beslutet går emot många av Uefas nationsförbund, däribland det svenska.

För att ryska lag ska kunna nå VM för U17-landslag måste de kvala genom Uefas system.

Kritikstorm i Sverige

I Sverige har beslutet också skapat en inhemsk konflikt eftersom den förre förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson – som sitter i Uefas exekutivkommitté – röstade för förslaget, och därmed mot besluten i både Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet, där han numera är ordförande.

ANNONS

Sveriges förbundskapten för herrlandslaget, Janne Andersson, tycker att situationen är olycklig.

– Jag hoppas att man kan reda ut det på bästa sätt. Jag har haft lite kontakt med Karl-Erik, som jag känner väl, och stöttat honom som person. Men sakfrågan får han och andra reda ut, säger Andersson i samband med att han presenterade truppen till EM-kvalet mot Belgien.

– Jag håller med det beslut som fotbollsförbundet har tagit att vi inte ska tävla mot ryska idrottare oavsett om de är juniorer eller seniorer.

Oklart kring OS

Uefas beslut går även emot Internationella olympiska kommittén IOK som inte vill släppa in ryska och belarusiska lag i internationella tävlingar.

IOK kan däremot komma att släppa in ryska och belarusiska individuella idrottare, under neutral flagg, till OS i Paris nästa år. Beslut väntas tas i indiska Mumbai 15–17 oktober.

Ryska A-landslaget är fortsatt inte välkomna hos Uefa och Fifa.

Rättad: I en tidigare version uppgavs oklarheter och felaktigheter kring ryska deltagare i OS nästa år. Rätt är att IOK ännu inte tagit beslut i frågan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS