Khaddi Sagnia tredje bäst i Sverige – på 60 meter

Khaddi Sagnia är bevisligen inte bara en bra längdhoppare. Under söndagen sprang 26-åringen 60 meter på 7.26 – vilket är den tredje snabbaste tiden genom tiderna i Sverige.
– Det var så kul, jätteskönt, säger hon till Sportbladet.

ANNONS
|

Inomhussäsongen i friidrott har så sakteliga dragit igång igen och under veckan har några av Sveriges största stjärnor samlats i Friidrottens hus i Göteborg för att tävla igen – dock på en något avskalad nivå, på grund av den rådande pandemin.

Med och tävlade var det svenska OS-hoppet, i dubbel bemärkelse, Khaddi Sagnia. Dock valde längdhopparen att skippa fredagens tävlingar i längdhopp – för att i stället delta under söndagens sprinttävlingar.

Något som visade sig vara ett genidrag.

Tredje snabbaste tiden – någonsin

För på 60 meter sprang 26-åringen på imponerande 7.26. Vilket inte bara är personbästa och förbi EM-kvalgränsen – det innebär även en delad tredjeplats när det gäller snabbaste tiderna någonsin i Sverige. Även Irene Ekelund och Lena Berntsson har sprungit på samma tid.

ANNONS

Det är bara Susanna Kallur och Linda Haglund som har sprungit snabbare på distansen.

Den sistnämnda innehar svenska rekordet på 7.13, vilket hon satte 1978 och tangerade igen 1981.

– Det var så kul, jätteskönt. Det var inte så självklart i början. Jag var jättenervös, startblockstekniken har inte suttit som den ska. Jag har inte kört så mycket med det heller så det är förståeligt, säger Sagnia till Sportbladet.

Trots tiden vill hon inte kalla det ett perfekt lopp.

– Nej, det var det inte. I början när startskottet gick kändes det som att jag tappade knät lite och snubblade till. Sen reste jag mig när jag såg de andra tjejerna springa och tänkte att herregud nu måste jag trycka och komma iväg för att få ett avslappnat lopp. Jag behövde få med mig rytmen och känslan.

På grund av den rådande pandemin fanns inte förbundskapten Karin Torneklint på plats i Friidrottens hus i Göteborg. Hon försöker att inte resa runt i för mycket i landet och följde i stället Khaddi Sagnias succé på distans.

– Ja, fantastiskt! Vad säger man? Man blir aldrig förvånad över henne, hon har en sån enorm fysisk kapacitet. Det visar hon gång, på gång, på gång. Så det var roligt för henne att få den tiden med sig, säger hon.

ANNONS
Förbundskapten Karin Torneklint är minst sagt imponerad av Khaddi Sagnias prestation.
Förbundskapten Karin Torneklint är minst sagt imponerad av Khaddi Sagnias prestation. Bild: JESPER ZERMAN

Längd och 60 meter – logisk kombo

Det är inte första gången som Khaddi Sagnia skördar framgångar på 60 meter. Hon har flera gånger tidigare slagit till med starka tider på distansen.

Att hon gör det samtidigt som hon tillhör den absoluta längdhoppseliten är inte helt ologiskt, enligt Torneklint.

– Om du ska hoppa så långt som hon gör i längd, då måste du också vara väldigt snabb och explosiv. Och ska du springa fort på 60 meter måste du också vara snabb och explosiv. Så det är inte så konstigt egentligen.

Hon tillägger:

– De som är bäst på längdhopp är oftast väldigt snabba, sen kanske man inte riktigt är så snabb.

Khaddi klarade EM-kvalgränsen, skulle hon kunna vara aktuell på 60 meter?

– Det vet jag inte faktiskt, det skulle kunna vara aktuellt på ett sätt. Men det är väl inte troligt eftersom det är ett väldigt kort mästerskap och det viktiga är att hon lyckas på längden.

Hon fortsätter:

– Det beror lite på tidsprogram och hur det ligger i schemat, det har jag inte tittat på än. Det får vi ta ett snack om i sådana fall. Men det finns inget som säger att man inte får, men det är tveksamt att det går. Eftersom hon ska hålla sig hel hela säsongen.

ANNONS
Karin Torneklint tror att 2021 kan bli Khaddi Sagnias år.
Karin Torneklint tror att 2021 kan bli Khaddi Sagnias år. Bild: MICHAEL ERICHSEN

2021 kan bli Khaddis år

Khaddi Sagnia har sedan några år varit ett av Sveriges största medaljhopp, men har haft det svårt att lyckas när det gällt som mest.

I stället har många av hennes största prestationer kommit under mindre tävlingar i landet. Men Karin Torneklint tror att det kan bli ändring på detta under 2021.

– Ja, det kan hon och hon gör det ofta bra när hon är i form och hel. Sen har hon haft så otroligt mycket skador och hela tiden kommit tillbaka. Så jag tror inte att det är att det inte fungerar på stora tävlingar, utan mer att hon varit otursförföljd. Om hon bara håller sig hel 2021 så kan det bli hur bra som helst.

ANNONS