Piteås June Pedersen, höger, deppade efter Rosengårds 1–0-mål under måndagens damallsvenska fotbollsmatch borta mot Rosengård.
Piteås June Pedersen, höger, deppade efter Rosengårds 1–0-mål under måndagens damallsvenska fotbollsmatch borta mot Rosengård.

Karlernäs: "Guldet är absolut inte kört"

En seger hade gett Piteå ett historiskt SM-guld. Efter förlusten i seriefinalen borta mot Rosengård är det i stället fördel Malmöklubben inför allsvenskans sista omgång.

ANNONS
|

För tio år sedan vann Piteå IF dåvarande norrettan och avancerade till landets högsta serie. Ett decennium senare åkte laget till Malmö IP för att försöka spela hem det första SM-guldet i fotboll till Norrbotten.

Rosengård vann dock seriefinalen med 1–0 och kopplade ett grepp om Kronprinsessan Victorias pokal.

- Vi har fortfarande samma poäng och det kommer att bli en otroligt tuff match för dem i Göteborg, som är i bra form. Och vi är otroligt starka på vår hemmaplan och jag tror att det kommer att komma storpublik, säger Piteåmittfältaren Julia Karlernäs.

ANNONS

Allt kan hända

Både Rosengård och Piteå står på 45 poäng, men skånskorna har en överlägsen målskillnad inför lördagens sista omgång borta mot tabelltrean Göteborg, 44 poäng. Piteå möter Växjö på hemmaplan.

- Allt kan ju fortfarande hända. Guldet är absolut inte kört, säger Karlernäs.

Rosengård dominerade den första halvleken stort, men i den andra akten kom Piteå igång. Långa stunder skapade gästerna ett tryck, men de riktigt vassa målchanserna uteblev.

- Jag tycker att vi gör en riktigt bra andra halvlek. Det är synd att vi inte trycker in en boll, säger Piteåmittfältaren.

TT: Var ni hämmade av att ni hade chans att ta guld?

- Jag tror inte det. Det är klart att man tänker lite på det innan matchen, men jag tycker att vi släpper det när matchen väl är igång, säger Karlernäs.

ANNONS

Rutinerade försvararen June Pedersen, som kom till klubben när Piteå var allsvensk nykomling 2009, blev syndabock i seriefinalen med ett svagt tillbakapass till målvakten Cajsa Andersson. Rosengårdsanfallaren Anja Mittag högg direkt och kunde rulla in segermålet.

Alla tre kan ta guld

- Det är sådant som händer i fotboll och som man inte kan planera för. Hon var naturligtvis jättebesviken. Det blir ju så när man är inblandad i en sådan situation, säger Piteåtränaren Stellan Carlsson och fortsätter:

- Vi ska damma av det, både hon och vi som lag, och så ska vi se till att vara laddade till på lördag.

Rosengårdstränaren Jonas Eidevall har inte på något sätt tagit ut SM-guldet i förskott:

- Vi kan vinna guld. Piteå kan vinna guld. Göteborg kan vinna guld. För mig är det ett helt jämnt scenario, säger Eidevall.

ANNONS
TT

ANNONS