Karl Svensson till Rangers

ANNONS
|

Vilken säsong det varit hittills för 22-årige mittbacken Karl Svensson. Först dominant i allsvenskan under de inledande nio omgångarna, sedan fick han en plats i Lars Lagerbäcks VM-trupp och nu är han klar för skotska storlaget Glasgow Rangers.

- Ja, det är verkligen full pott hittills. Det känns bra, men samtidigt lämnar jag något där jag trivs väldigt bra så på samma gång är det lite bittert. Jag sticker från Blåvitt mitt i säsongen, det vill man ju inte, men tyvärr är det ju så det ser ut, säger Karl Svensson på telefon från Paris.

Han har varit där hela fredagen för att läkarundersökas.

ANNONS

- Det blev Paris på grund av att tränarna befann sig här och jag ville gärna träffa dem, säger han.

Karl Svensson kom till IFK Göteborg från Jönköping Södra 2003, har spelat 54 allsvenska matcher och har i år vuxit ut till en ledargestalt på planen. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt och flyttar till Skottland när VM är över.

- Det har funnits lite andra alternativ men Glasgow var helt klart det första. Jag har sagt att om det inte känns rätt så stannar jag i Blåvitt. Nu känns det helt rätt. Jag har alltid velat till Storbritannien så det är en dröm som går i uppfyllelse.

Rangers var trea i ligan i våras så det blir Uefacupspel i höst. Och skulle det bli serieseger nästa vår väntar Champions League.

- Ja, det har självklart en betydelse, men det är inte största anledningen till att jag valde Glasgow. Det är många saker som väger in. Känslan ska vara rätt. Magkänslan, att man kommer till något man tror på. Jag tror det är rätt miljö för mig. Att jag kan utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare.

Hade du kunnat drömma om den här utvecklingen på säsongen under försäsongsträningen i januari?

ANNONS

- Nej, det är är klart att jag inte väntat mig detta. Men det gäller att behålla fokus. Först är det VM, sedan vet jag vad som krävs. Det blir hårt jobb, säger Karl Svensson.

I dag åker han hem till Göteborg, umgås en dag med flickvännen, träffar bäste kompisen och sedan bär iväg på söndag igen. Till landslagssamlingen i Stockholm.

- Det blir inte mycket tid i Sverige nu, men det kan man ju stå ut med när det är så här, skrattar han.

För IFK Göteborg är det en kännbar förlust. 22-årige Svensson har gjort det mesta rätt den här säsongen och hans flytt blir ett tungt avbräck. Men IFK, som inte får riktigt så mycket som man velat för honom (inga siffror är officiella), hade aldrig några planer på att stoppa honom.

- Normalt har man alltid en diskussion när någon vill flytta. Den här gången hade vi inget val eftersom Kalle hade en klausul att han kan flytta i sitt kontrakt. Och visst, han är oerhört duktig på alla sätt, en ledarfigur. Men nu får någon annan kliva fram i stället, säger sportchefen Håkan Mild.

Jagar ni någon ersättare?

- Vi försöker få Mikael Antonsson. Vi pratar ständigt och hoppas att han väljer oss.

ANNONS

Glasgow Rangers manager Paul Le Guen är nöjd med sitt nyförvärv:

- Karl är med i den svenska truppen till VM och jag känner att han kommer bli ett bra tillskott i vår trupp. Han har en bra mentalitet och har utvecklats snabbt som spelare. Jag tror att vi kan göra honom ännu bättre. Kanske kan han passa bra jämte Julien Rodriguez, men det är upp till honom att visa att han förtjänar en plats i laget, säger Le Guen till rangers.co.uk.

ANNONS