Kapten Landeskog mästare med Colorado

Colorado vinner Stanley Cup efter att ha besegrat Tampa Bay med 2–1 i den sjätte matchen, och tar därmed hem finalserien med 4–2.
– Det är mer än 20 år av att drömma, önska och jobba för det, säger lagkapten Gabriel Landeskog som äntligen fick höja pokalen.

ANNONS
|

2016–2017 slutade Colorado som sista lag i ligan. Nu är de krönta mästare i NHL. Lagkaptenen Gabriel Landeskog har varit en del av klubben sedan 2011, då han kom dit som 18-åring. Nu fick den 29-årige stockholmaren lyfta bucklan framför lagkamraterna. Alla år av drömmar och slit gav till sist utdelning.

I matchens slutminuter täckte han ett skott, och fick mer eller mindre krypa till båset.

– Det har äntligen burit frukt efter många galna år och sedan mycket hårt jobb. Men den här gruppen är bara fantastisk, säger han enligt Denver Post.

Han skriver också svensk ishockeyhistoria, som den andre svenske lagkaptenen genom tiderna att vinna NHL-slutspelet efter Nicklas Lidström som ledde Detroit till seger 2008. Nyckeln till att vinna Stanley Cup? Kanske att skaffa en back som Cale Makar, enligt Landeskog.

ANNONS

– Vi är helt enkelt ett väldigt svårt lag att möta, sammanfattar han, enligt ESPN.

"Känns otroligt"

Match nummer sex blev ytterligare ett jämnt möte mellan finalkombatanterna. Steven Stamkos inledde målskyttet för hemmalaget Tampa Bay när matchen var närmare fyra minuter gammal.

I början av andra perioden kom kvitteringen, signerad Nathan MacKinnon, där Landeskog noterades för slutspelets elfte assist. MacKinnon klev i och med sitt trettonde mål upp i delad topp under slutspelet, tillsammans med Edmontons Evander Kane.

En halv period senare tog Colorado för första gången ledningen via Artturi Lehkonen, assisterad av MacKinnon.

– Det känns otroligt. Vi har en del tuffa år bakom oss, men allt det är överspelat nu. Vi slutade aldrig tro, säger han.

Bryter svit

Det blev också det avgörande målet, 2–1 höll sig matchen ut. När slutsignalen gick fylldes luften i Amalie Arena i Florida av kastade handskar och Darcy Kuemper i Coloradomålet visste knappt var han skulle ta vägen när han slet hjälmen av huvudet och omfamnades av segerrusiga lagkamrater.

Colorado är därmed Stanley Cup-mästare för första gången på 21 år, medan Tampa Bays-segersvit är bruten.

Colorados tränare Jared Bednar kände glädje och stolthet över spelarna.

– Att se dem bli belönade för allt deras hårda arbete, det är svårt att beskriva. Det finns en känsla av lättnad, en känsla av tillfredsställelse. Det sjunker fortfarande in. När slutsignalen gick var det nästan med en känsla av misstro – att vi fick jobbet gjort. Det har varit en fantastisk resa, och jag är bara tacksam över att ha fått vara en del av det här laget, säger han enligt NHL:s sajt.

ANNONS

Colorado har varit dominanta i slutspelet, där laget vunnit sexton matcher och bara förlorat fyra, varav två mot de tidigare mästarna. Svenske André Burakovsky missade den avgörande finalen till följd av en skada i handen från andra finalmatchen, men var ändå en viktig del av segerlaget, bland annat genom förlängningsmålet i den första finalmatchen.

Colorados Artturi Lehkonen stod för avgörande 2–1-målet.
Colorados Artturi Lehkonen stod för avgörande 2–1-målet. Bild: Phelan Ebenhack/AP/TT
Josh Manson (42) och Andrew Cogliano (11) omfamnar varandra efter slutsignalen.
Josh Manson (42) och Andrew Cogliano (11) omfamnar varandra efter slutsignalen. Bild: John Bazemore/AP/TT

Fakta: Tio senaste vinnarna

2022: Colorado

2021: Tampa Bay.

2020: Tampa Bay.

2019: St Louis.

2018: Washington.

2017: Pittsburgh.

2016: Pittsburgh.

2015: Chicago.

2014: Los Angeles.

2013: Chicago.

Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelades mellan Tampa Bay och Colorado och avgjordes i bäst av sju.

Colorado vann med 4–2 i matcher.

Match 1: 4–3 till Colorado.

Match 2: 7–0 till Colorado.

Match 3: 6–2 till Tampa Bay.

Match 4: 3–2 till Colorado.

Match 5: 3–2 till Tampa Bay.

Match 6: 2–1 till Colorado.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS