Finland besegrade Kanada.
Finland besegrade Kanada. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Kanada tog sista slutspelsplatsen i VM

Kanada kan tacka Tyskland för kvartsfinalplatsen i ishockey-VM. För genom tyskarnas seger över Lettland (2–1) tar Kanada den sista slutspelsplatsen.

Kanada var på väg mot ett sällan skådat fiasko i ishockey-VM i Riga, Lettland. Efter tre raka förluster mot Lettland, USA och Tyskland i början av turneringen var chansen att nå slutspel i princip minimal.

Men Kanada vann mot Norge, man besegrade Kazakstan och i söndags städade man enkelt av Italien. Samtidigt hade man resultaten med sig i många andra matcher och helt plötsligt var det bara ett hinder kvar i jakten på en plats i kvartsfinalen: regerande världsmästaren Finland.

Kanada fick en perfekt start på matchen, gjorde 1–0 i andra minuten. Men Finland kvitterade i den andra perioden och i den tredje gjorde lagen varsitt mål. Finland gjorde 3–2 i förlängningen.

För att Kanada skulle nå slutspel fick inte kvällsmatchen i grupp B, mellan Tyskland och Lettland, sluta oavgjort vid full tid. Tyskland gjorde två mål i den första perioden, Lettland reducerade i den andra, och jagade sedan febrilt för att få till en kvittering.

USA vinner grupp B efter 4–2-seger över tabelljumbon Italien före Finland, Tyskland och Kanada. Italien har inte tagit en enda poäng i VM.

I grupp A besegrade Schweiz Storbritannien med 6–3. Noterbart är att Storbritanniens målkung Liam Kirk gjorde två mål. Han har nu gjort sju mål på lika många matcher och toppar VM:s skytteliga.

Tjeckien vann grannmötet med Slovakien med 7–3 och gick därmed förbi Slovakien upp på tredje plats i grupp A. Ryssland, som besegrade tabelljumbon Belarus med 6–0, vinner grupp A före Schweiz.

Fakta: Slutspelet