Djurgårdens Kim Källström jublar efter sitt 1–1-mål mot Sundsvall.
Djurgårdens Kim Källström jublar efter sitt 1–1-mål mot Sundsvall.

Källströms mål bakom Dif-vändning

Den 26 oktober 2003 var senast Kim Källström syntes i det allsvenska målprotokollet. På måndagskvällen skrev han in sig på nytt – när ett övertaligt Djurgården besegrade Gif Sundsvall med 2–1.

ANNONS
|

Då Gustaf Engvall saknades på grund av en vadskada tvingades Djurgården komma till spel utan en enda renodlad anfallare.

Och avsaknaden av anfallare märktes i en första halvlek där hemmalaget kändes uddlösa och där lagets alla mittfältare (de kom till spel med hela sex stycken) hade svårt att få grepp om matchbilden mot de bolltrillande gästerna från Sundsvall.

Satte frispark – via muren

Halvvägs in i halvleken var det också bortalaget som tog ledningen, då Linus Hallenius högg på ett fint inspel.

Men åtta minuter senare, med en dryg halvtimme på matchklockan, fick Kim Källström chansen från frispark. Den förre landslagshjälten stegade upp i en karaktäristiskt sned ansats, drog till med en patenterad vänsterskruv och lyckades, via en turlig styrning i muren som ställde bortamålvakten Tommy Naurin, sätta dit 1–1.

ANNONS

Hans första mål sedan återkomsten i allsvenskan – och därmed det första i allsvenska sammanhang sedan den 26 oktober 2003.

- Det kommer jag knappt ihåg... kan det ha varit mot Öster senast? Ja, det var det. Det var ju ett tag sedan, säger Källström med ett leende.

Efter tolv mållösa omgångar gladdes han förstås åt nätkänningen.

- Min primära uppgift här är väl inte att göra mål, men visst: det ska man inte sticka under stolen med att det är kul att få hamra dit den ibland.

Utvisning låg bakom segern

Kvitteringen väckte hemmalaget till viss del, men det var först då gästernas mittback Marcus Danielsson drog på sig sitt andra gula kort och visades ut, strax innan pausvilan, som matchen egentligen avgjordes.

- Jag har ju sett reprisen på det och jag tycker inte att det är utvisning, slår den besvikne bortatränaren Joel Cedergren fast.

ANNONS

Med ett numerärt övertag kunde Djurgården sätta högsta press direkt i den andra halvleken. De tryckte tillbaka gästerna ner i deras norrländska skoskaft och radade upp chanser – tills att Othman El Kabir tilläts prickskjuta dit 2–1-målet bakom en storspelande Tommy Naurin efter en dryg timmes spel.

- Othman har alltid haft det där i sig. Nu är han ännu bättre tränad än tidigare, han orkar mera och har ett större självförtroende. En sån spelare är beroende av att våga utmana, våga hota, och då krävs det självförtroende, säger Dif-tränaren Özcan Melkemichel om segerskytten.

TT

ANNONS