Sveriges Charlotte Kalla och Norges Marit Bjørgen ställs mot varandra i sprintstafettfinalen.
Sveriges Charlotte Kalla och Norges Marit Bjørgen ställs mot varandra i sprintstafettfinalen.

Kalla och Nilsson i final – trots stavbrott

Ett stavbrott oroade lite i semifinalen. Charlotte Kalla och Stina Nilsson kunde dock, trots missödet vid andra växlingen, ta sig vidare till final i damernas sprintstafett.

ANNONS
|

Det svenska damsprintstafettlaget med Charlotte Kalla och Stina Nilsson gjorde det som förväntades av dem i semifinalen – med andra ord tog de sig vidare.

Sättet det gick till på var dock allt annat än en dans på rosor.

Vid andra växlingen var olyckan framme för svenskorna, när Charlotte Kalla bröt staven och tappade en hel del placeringar. Både Kalla och Nilsson kunde dock sakta men säkert köra upp sig i fältet, och inför fjärde växlingen låg de tvåa bakom USA. Det gjorde de även i mål – vilket gav en direktplats vidare.

ANNONS

I finalen är det upplagt för en helnordisk tvekamp mot Norge, som ställer upp med Marit Bjørgen och Maiken Caspersen Falla. Det vill säga svenskornas främsta antagonister och konkurrenter i både distans och sprint.

I sin semifinal satte Bjørgen hög växel direkt, dundrade ifrån övriga startfältet och kunde i ensam ledning växla till Falla. Och de kunde fortsätta växla med varandra helt ostört hela vägen till finalen – där Sverige, trots stavbrottet, väntar.

- Det kan bli bra skidpropaganda. Kanske de två bästa distansåkarna för dagen och de två bästa sprintåkarna som gör upp om det. De som vinner den duellen är ju verkligen värdiga vinnare, sade svenske förbundskaptenen Rikard Grip till TT inför tävlingarna.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Så har det gått i sprintstafett på OS

Sprintstafett som disciplin infördes till OS 2006 i Turin. Så här har det gått hittills:

2014

Damer: Norge, Finland, Sverige.

Herrar: Finland, Ryssland, Sverige.

2010

Damer: Tyskland, Sverige, Ryssland.

Herrar: Norge, Tyskland, Ryssland (Sverige åtta i semifinalen, missade final).

2006

Damer: Sverige, Kanada, Finland.

Herrar: Sverige, Norge, Ryssland.

ANNONS