Justitieminister Gunnar Strömmer: "Vi startar en process"

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) säger efter mötet med fotbollens representanter att bagatelliseringen av ordningsstörningarna på fotbollsläktarna måste upphöra.
– Det måste finnas en enighet inom fotbollen, säger han.

ANNONS
|

Efter skandalscenerna i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK, där bengaler kastades in på planen och polis fick stoppa ett antal AIK-supportrar från att ta sig in, har representanter från politik och fotboll samlats för ett möte på justitiedepartementet.

På plats fanns bland annat justitieminister Gunnar Strömmer (M), idrottsminister Jakob Forssmed (KD), Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt och hans företrädare Karl-Erik Nilsson, numera ordförande för Riksidrottsförbundet.

– Vi är beredda att göra vårt från politikens sida när det gäller det långsiktiga, säger Gunnar Strömmer (M) och fortsätter:

– Vi startar en process på justitiedepartementet.

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) talade om ett samhällsproblem där våld legitimeras av vissa grupper i samhället.

ANNONS

– Jag tycker det varit för många som bidragit till att förminska och bagatellisera det här. På mötet fanns det stor enighet att nu måste det vara slut med det.

Han utvecklar:

– Det är uppenbart att klubbarna varit för dåliga. Jag tror att klubbarna behöver stötta varandra bättre, för kulturfrågorna är så viktiga. Det får inte bli att fotbollen går ut och slätar över det här.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt vill se en attitydförändring inom fotbollen för att få bukt med ordningsstörningar på läktarna.

– Män ser fotbollen som någon sorts frizon att bete sig lite hur man vill. Man får skrika, man får hota, man får begå lagbrott i ljuset av att man inte tycker att ens lag presterar. Men så fungerar inte ett välfungerande samhälle. Vi behöver en bred samhällsdiskussion, säger Reinfeldt.

Han fortsätter:

– Vår känsla är att det här blir värre. Det finns en tillströmning av unga, arga supportrar. De växer i antal och vi är bekymrade. Det går i fel riktning och det behöver göras mycket.

– Jag är livrädd för den här eskaleringen. Jag ser vad de gör, att skjuta bengaler upp på familjeläktaren. Ni förstår ju vad som väntar runt hörnet om vi inte tar det här på allvar, säger Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

LÄS MER:Polisen kritiserar klubbarna – för att inte stänga av supportrar

LÄS MER:Skandalscener i derbyt – bengaler kastas in på planen

LÄS MER:Läs detta innan du träffar SvFF, Strömmer

LÄS MER:I dag betydde fotbollen ingenting – våldet och kriminaliteten vann

ANNONS