Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Mattias Balkander: Jurassic Park? Snarare Kindergarten!

Eftersom spelmässiga slutsatser inte går att dra får vi nöja oss med sportsliga tecken och organisatoriska funderingar. Jag ser ett IFK Göteborg som gryr. Jurassic Park? Snarare Kindergarten. Lägg namnet Alfons Nygaard, 18, på minnet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

GP:s Mattias Balkander fastnade bland annat för debutanten Alfons Nygaard: ”Spelartypen växer inte på träd” Bild: Michael Erichsen
GP:s Mattias Balkander fastnade bland annat för debutanten Alfons Nygaard: ”Spelartypen växer inte på träd” Bild: Michael Erichsen

Efter en IFK-vecka som till stora delar har handlat om reaktioner på GT:s intervju med Gustav Svensson där landslagsmittfältaren säger att han ville till IFK, men att IFK inte ville ha honom, var det på fredagseftermiddagen dags för årets första match.

Efteråt motiverade Roland Nilsson 1-1 med att Halmstads BK i och med två spelade matcher ligger längre fram i processen och att det redan nu är fullt fokus på Degerfors på tisdag.

Det var befriande att höra IFK-tränaren säga vad vi andra just sett och att försök till försköning av den från den första rätt torftiga halvleken uteblev.

Det "Rolle” också tryckte på var inhoppen från de unga. Som tog för sig.

Alfons Nygaard kan spela i allsvenskan för IFK Göteborg

Jag fastnade för Alfons Nygaard, som efter pausbytet med Robin Söder fick rollen som ensamanfallare, där snabba kanterna Kevin Yakob (till höger) och Hosam Aiesh (till vänster) understödda av Tobias Sana, August Erlingmark och Alhassan Yusuf bidrog till att skapa viss oreda i Halmstadsförsvaret.

Spelartypen växer inte på träd.

Som jag uppfattade Alfons Nygaards halvlek är det här en spelare som både kan gå i djupet och kombinera felvänd; han har tillräcklig fysik för att spela allsvenskt och fart nog att trycka sig in framför på hälar stående försvarare.

Överlag innebär vinterns ”trupprensning” goda möjligheter för en hel drös ynglingar att visa Roland Nilsson, Pontus Farnerud och Håkan Mild att de är värda speltid i årets allsvenska.

Jag fastnade lite extra för både Lucas Kåhed som släpande forward och Hannes Lennartsson som ytterback, men det finns fler.

Pontus Farnerud har fått en del kritik i veckan med anledning av Gustav Svensson-beskedet. Utan att ha varenda detalj i historien måste jag ställa mig bakom IFK-ledningens hantering av frågan.

Gustav Svensson må vara landslagsspelare, men konkurrerar på samma position som Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Alhassan Yusuf och August Erlingmark. Alla dessa står under kontrakt och är såvitt jag vet tänkta att åtminstone spela vårsäsongen i klubben.

Gustav Svensson ska inte spela mittback i IFK Göteborg

Dessutom är det en budgetfråga och en fråga om helhet. Det är inte på det centrala mittfältet IFK ska lägga det budgetutrymme som eventuellt återstår.

Det ska i första hand läggas på ytterligare en forward.

Ta in honom som mittback? Jo, visst, men det var knappast en förstaprioritering för någon av parterna.

Frågan om huruvida IFK Göteborg har genomfört för stora förändringar i ledande positioner det senaste halvåret har varit uppe för diskussion sedan valberedningen i söndags aviserade att Mats Engström kliver av som ordförande till förmån för Richard Berkling.

Nyligen återvände Håkan Mild till klubben och ersatte Max Markusson som klubbdirektör och tidigare övertog Pontus Farnerud det sportsliga ansvaret från Kennet Andersson.

Till detta ska läggas att Roland Nilsson så sent som i september ersatte Poya Asbaghi som tränare.

Mittbacken Carl Johansson var bra mot Halmstads BK

För mycket på en gång? Inte alls. I samtliga fall talar vi om personer som kan föreningen väl och tidigare har arbetat ihop. Jag sällar mig till den skara som anser att Mats Engström i allt för stor utsträckning ”hängde ihop” med Max Markusson för att på allvar kunna driva klubben vidare med kraft.

Valberedningens förslag känns rimliga. Även Anders Almgren kommer tillföra mycket kompetens till styrelsearbetet om medlemmarna säger ja 15 mars.

Till dess: Mittbacken Carl Johansson visade direkt att han har potential att bli säsongens viktigaste nyförvärv. Stark i luften offensivt, placeringssäker, snabb och modig med offside-linjen. I like.