Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Carl Hörfelt och Alice Moss är årets juniorer i svensk segling.

Juniorduon prisas efter starka säsongen

Under VM i 29er tog de brons. Samtliga GP-tävlingar slutade med seger och i JSM fick de ställa sig högst upp på pallen.
Detta under deras första säsong som duo.
Nu prisas Alice Moss, GKSS, och Carl Hörfelt, Lerums SS ,som årets juniorer på den årliga seglingsgalan.
– Det har gått otroligt bra i år, säger Alice Moss.

Alice Moss, 18, och Carl Hörfelt, 17, har en oerhört stark säsong i ryggen. Duon som har Göteborgs Kungliga Seglarsällskap och Lerums Seglarsällskap som sina klubbar har imponerat gång på gång även om den starkaste bedrifte kom i inledningen av augusti.

Det var under VM i Gdynia i 29er som framtidsnamnen slog till med en pallplacering. Hörfelt och Moss slutade nämligen på en tredjeplats efter att ha haft en målsättning på en topp tio-placering och inför det sista racet legat på en sjätteplats. Moss och Hörfelt tog bronset i konkurrens med 175 andra besättningar som totalt representerade 30 nationer.

– Vi förstod inte att vi hade tagit medalj när vi gick i mål. Då trodde vi att vi blivit trea eller fyra, men sedan fick vi höra att vi tog medalj och då blev vi bara väldigt glada, säger Alice Moss.

Men det är inte bara under VM som Moss och Hörfelt visat klass. Under årets GP-tävlingar har duon fått ställa sig överst på pallen varje gång. Det finns man också göra under junior-SM i sommar.

– Det har gått otroligt bra i år och det har varit jätteroligt. Jag och Carl har lite samma ambitioner, men det är första året vi seglar ihop så vi trodde ändå inte att det skulle gå så bra som det gjort, säger Alice Moss.

"Fick verkligen avsluta på topp"

Nu prisas också duon från Göteborg för sina insatser. Under lördagen arrangerades nämligen den årliga seglingsgalan och i klassen "Årets junior" var det just Moss och Hörfelt som utsågs till vinnare.

– Det var ingenting man förväntade sig, men man hoppades såklart att vi skulle få det, säger Moss som efter succéåret nu skiljs från sin seglingspartner.

– Vi har valt lite olika klasser så vi kommer inte segla mer ihop, men vi fick verkligen avsluta på topp, säger Alice Moss.

Under galan valdes också Marsstrands SS Göran Andersson in i Hall of Fame. 80-åringen blev den tolfte seglaren att kliva in i Hall of Fame-sällskapet. Några av anledningarna till det är Anderssons deltagande i OS 1960 och VM-gulden som kammades hem 1965 och 1966.

Här är alla pristagare under Seglingsgalan:

Årets bästa placering bland juniorer

– Martina Carlsson/Amanda Ljunggren, GKSS/Lerums SS/Marstrands SS.

Årets lyft som seglare

– Nadine Kugel, Runmarö YC.

Årets junior

– Alice Moss/Carl Hörfelt, GKSS/Lerums SS.

Årets kvinnliga seglare

– Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS.

Årets manlige seglare

– Jesper Stålheim, KSSS.

Årets Seglare

– Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS.

Årets Havskappseglare

– Jonas Grandér och Matador Sail Racing Team, Runmarö YC.

Medlem nummer tolv i svensk seglings Hall of Fame

– Göran Andersson, Marstrands SS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.