Andreas Johansson har varit en profil i Norrköping i allsvenskan under flera år. Nu är han tillbaka i Halmstad, och står i rampljuset när laget tippas vinna superettan och bli allsvenskt igen.
Andreas Johansson har varit en profil i Norrköping i allsvenskan under flera år. Nu är han tillbaka i Halmstad, och står i rampljuset när laget tippas vinna superettan och bli allsvenskt igen.

Johansson vill upp med sitt Halmstad

Det är Halmstads tur att vinna superettan i år, tror media och oddssättare. En hemvändare med stort hjärta ska visa vägen.

ANNONS
|

Förra året pratade många om en återvändande mittback som heter Andreas inför superettans säsongsstart. Det är likadant i år. Då var det landslagsspelaren Granqvist som kom hem till Helsingborg efter VM, och var med om att ta upp HIF i allsvenskan.

Nu hoppas Andreas Johansson kunna leda Halmstad samma väg.

- Superettan är helt nytt för mig. Det ska bli spännande att spela i den här ligan, säger Andreas Johansson på superettans upptaktsträff i Göteborg.

ANNONS

Ner, upp, ner...

När Johansson lämnade Halmstad för snart tio år sedan spelade laget i allsvenskan. Men under 2010-talet har Halmstad hunnit ramla ur högsta serien tre gånger, och gått upp igen vid två tillfällen. Den senaste sejouren i allsvenskan blev ettårig 2017.

Under tiden har Andreas Johansson spelat i tyska Bochum och i Norrköping, där han blev svensk mästare 2015.

- Men jag har alltid velat spela för HBK igen, säger Johansson bestämt.

- När jag förlängde mitt sista kontrakt med Norrköping så var vi rätt så klara i familjen med att vi ville hem till Halmstad, säger han om hur tankarna på framtiden gick då.

Uppmuntran och krav

Nu är Andreas Johansson tillbaka.

- Han är en stor tillgång givetvis, med tanke på mixen vi har i truppen av unga och äldre spelare. Framför allt utanför planen, säger Igor Krulj, Halmstads tränare.

ANNONS

Så vad är det han gör?

- Jag är mig själv. Jag försöker vara där och pusha och ge uppmuntran, försöker var där för alla, om de vill komma och prata och ha tips och råd. Vara glad och prata, beskriver Andreas Johansson.

- Men samtidigt ställa krav på rätt sätt i skarpt läge. Jag tror det är viktigt att se människan, och inte bara spelaren, tillägger han.

Lovande Gudmundsson

Johansson har kommit till ett Halmstad där flera unga, lovande spelare fått mer rutin jämfört med i fjol, då laget blev femma i superettan. En som det pratas mycket om är 19-årige anfallaren Gabriel Gudmundsson.

- Han har en väldigt fin vänsterfot och är otroligt snabb. Han flyter förbi. Det fick jag känna på under första träningsveckan, erkänner Andreas Johansson.

ANNONS

Halmstads tuffaste utmanare i superettan blir Jönköping, Öster och Örgryte, om man får tro journalisternas tips på upptaktsträffen. Oddssättare pekar även på Brommapojkarna, som ramlade ur allsvenskan i fjol tillsammans med Dalkurd och Trelleborg.

Det kan bli en spännande toppstrid, med många lag inblandade.

TT

Fakta: Superpremiär

Spelet i superettan inleds på lördag.

Premiäromgången:

Lördag 30/3: Brommapojkarna–Västerås, Örgryte–Norrby, Trelleborg–Gais, Mjällby–Varberg.

Söndag 31/3: Öster–Dalkurd, Syrianska–Degerfors.

Måndag 1/4: Brage–Frej Täby.

Tisdag 2/4: Jönköping–Halmstad.

ANNONS