På golfbanan gäller social distans.
På golfbanan gäller social distans. Bild: Jeff Roberson

Jättesuccé för golfen i Göteborg

Folksamlingar undanbedes. Men på golfbanan frodas spelet med tydliga uppmaningar om social distans.
– Vi har aldrig sett ett sånt uppsving på golfen som vi ser i dag, säger förbundets ordförande Richard Norling.

ANNONS

Sveriges golf har upplevt en fantastisk vår.

När sporter med närkontakt förbjudits under coronavåren har golfen i stället kunnat accelerera.

I mitten av april skrev branschtidningen Svensk Golf att nästan dubbelt så många ronder registrerats 2020 jämfört med samma tidsperiod 2019 – 533 000 ronder kontra 282 000 från 2019.

Bara under påskveckan – trots att den låg en vecka tidigare än i fjol – registrerades över 250 000 spelade golfronder.

– Vi har ökat vårt medlemsspel med 141 procent och greenfeespel med 79 procent, säger Gullbringas klubbchef Anna Joelsson Söfting.

Faktorerna till den ökade succén är många, men framförallt har vädrets makter varit till fördel för Västsveriges golfbanor.

ANNONS

– Generellt sett var det en hygglig vinter och banorna är i bra kondition. Vi har ju aldrig sett ett sånt uppsving på golfen som vi har i dag. I princip alla golfbanor är fullbokade hela dagarna, säger Richard Norling, ordförande i Göteborgs Golfförbund.

Fysiskt avstånd gäller även för golfen

– Men det som är lite tråkigt, lite störande, är att det bara är medlemmar som spelar. Man tappar en del intäkter från tävlingar och det är heller ingen företagsgolf som dyker upp, fortsätter Norling.

Golfen har varit tidigt ute med riktlinjer som klubbarna har följt om att vara mer uppmärksam än vanligt gällande fysisk kontakt.

– Vi tycker förstås från förbundets sida att det är trevligt med mycket golfspel. Vi är också väldigt noga med att inom golfen inte ha fysisk kontakt, utan man spelar sällskapsgolf där man håller gott avstånd. Flaggor får stå i, vissa klubbar har inte ens krattor i bunkrarna. Lite sådana grejer. Man får inte hålla på och kramas, säger Richard Norling.

ANNONS