Japan-OS blir dyrast genom tiderna

OS i Japan kommer kosta – det är en sak som är säker. Faktum är att den ursprungliga budgeten har spräckts med 23 miljarder kronor.

ANNONS
|

Vid det här laget skulle OS i Japan sedan länge vara avklarat. Men som bekant blev det inga spel i Tokyo efter att coronaviruset kopplat ett järngrepp om världen.

I stället kommer elden att tändas sommaren 2021 – vilket har lett till en hel del merkostnader.

Enligt nyhetsbyrån AFP har framflyttningen av OS inneburit en totalkostnad på omkring 15,9 miljarder dollar - det motsvarar cirka 130 miljarder svenska kronor i dagens växelkurs.

Vilket är 23 miljarder mer än vad den ursprungliga kostnaden väntades landa på.

Detta innebär att spelen i Tokyo kommer passera London-OS 2012, som kostade ungefär 124 miljarder, och bli dyrast genom tiderna.

ANNONS

– Allt beror på hur man ser på siffrorna. Betraktar man det här enbart som en utgift så låter det inte vettigt. Men man kan också se det som en investering, säger Tokyo-OS vd Toshiro Muto.

Nästan en tredjedel vill inte ha OS

Långt från alla japaner vill dock ens att spelen ska bli av. Enligt en opinionsundersökning, gjord av japanska tv-kanalen NHK, var det hela 32 procent som ville att OS skulle ställas in helt, 27 procent av positivt inställda till spelen.

Tokyos borgmästare Yuriko Koike har dock slagit fast att OS absolut inte kommer att ställas in.

ANNONS