Tommy Macias hade velat tävla i en större arena vid OS i Tokyo. Arkivbild.
Tommy Macias hade velat tävla i en större arena vid OS i Tokyo. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Jagar OS-guld – utan familjen på läktaren

Tommy Macias är ett av Sveriges medaljhopp inför OS i Tokyo. Men stockholmarens familj får inte biljetter in till en redan slutsåld judoarena och tvingas följa sommarspelen hemifrån.
– Jag är lite sur, säger Macias.

ANNONS

Judo växte fram i Japan under sent 1800-tal och vid OS-tävlingarna i Tokyo i sommar kommer den anrika kampsporten att vara en av de populäraste idrotterna hos den japanska hemmapubliken. Arenan Nippon Budokan, som tar 11 000 åskådare, är redan slutsåld för de åtta tävlingsdagarna.

Ett faktum som varit jobbigt för det svenska medaljhoppet Tommy Macias och hans familj.

– Jag vet att biljetterna redan är slutsålda till judon. Jag är lite sur. Det är inte en liten arena, men det är inte av de större som de har (i Tokyo) som jag tror att de hade kunnat sälja slut också, säger han.

ANNONS

– Jag skulle vilja att min familj fick en biljett. Min pappa har varit där i hela livet för mig och var min tränare fram tills jag blev 18. Han kommer nog inte att få en biljett. Han har försökt, stått i alla de här köerna, men inte fått biljett. Det är det som är tråkigt.

"Väldigt, väldigt liten"

Budokan är en av världens mest ikoniska kampsportsarenor och var värd för OS-judon redan för drygt 55 år sedan, då sporten gjorde entré på det olympiska programmet i Tokyo 1964.

– Det var där judon gick första gången, så jag förstår, säger Tommy Macias som ändå står fast vid sina synpunkter.

– Jag har tävlat i den arenan, det var där VM gick tidigare i år, och jag tycker den ser väldigt, väldigt liten ut. Den är gammal.

Den snart 27-årige judokan från Nacka utanför Stockholm är rankad sexa i världen i 73-kilosklassen och tog EM-guld i Minsk, Vitryssland, tidigare i år. Macias blev därmed blott andre svensk (efter Marcus Nyman 2010) att ta ett EM-guld i judo på seniornivå.

– Det känns skönt att vinna en titel när man också möter bästa möjliga motstånd, ett skönt kvitto för mig att jag kan prestera när det verkligen gäller.

ANNONS

Vid VM i Tokyo därefter slogs Macias dock ut i sin första match efter att ha underskattat en sämre rankad motståndare.

OS-guld som gäller

– I judo är det väldigt mycket från dag till dag. Är du inte bra på den dagen, då kan man förlora mot vem som helst. Så jag måste se till att jag ska kunna prestera när jag går upp på mattan (igen) i Tokyo. Det är det allting handlar om egentligen nästa år.

TT: Hur ser målet ut inför OS?

– OS-guld, det är det som gäller.

TT: Är det rimligt?

– Ja, jag har slagit alla de bästa i världen skulle jag säga. Det är en snubbe jag inte har spöat, men jag har inte förlorat mot honom heller.

Tommy Macias pratar om den regerande olympiske mästaren Shohei Ono som även vann VM på sin hemmaplan tidigare i år.

– Jag har aldrig mött honom, men jag tror att just min judostil passar honom väldigt bra. Jag kommer att gå för guldet. Men om jag får silver är jag nog nöjd en vecka efter.

Big in Azerbajdzjan

Flera svenska idrottare har genom åren blivit offentliga genom sina OS-guld. Tommy Macias, som utövar sin idrott på heltid tack vare ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté och en privat sponsor, tror däremot inte att det skulle hända honom.

ANNONS

– Judo är en så liten idrott i Sverige så det kommer inte spela någon roll tror jag. Kanske att någon till kommer att känna igen mig. Men det kommer inte vara så att man blir igenkänd på gatan, säger han och fortsätter:

– Det blev jag däremot i Azerbajdzjan, på en flygplats, där det var en som frågade mig: "Är inte du Tommy Macias? Vad gör du i Azerbajdjzan egentligen? Du ser lite annorlunda ut på Instagram än vad du gör här". Där (i Azerbajdzan) känner man till alla judostjärnorna.

David Hjorter/TT

Född: den 20 januari 1993 i Nacka utanför Stockholm (26 år).

Bor: Köpenhamn.

Familj: Frun Matilde och dottern Nova.

Gör: Judoka.

Viktklass: 73 kg.

Främsta internationella merit: EM-guld (2019).

ANNONS