”Jag har inget att förlora”

ANNONS
|

–Jag har ingenting att förlora, säger Anton till GP, och siktar enbart på att göra ett bra lopp.

Han startar i den nationella gruppen på 15-kilometersloppet, omedelbart före de internationella stjärnorna. Men han bor och äter tillsammans med landslaget och hans närvaro i detta stora sammanhang gläder inte bara honom själv.

–Det blir riktigt spännande att se Anton, tycker förbundskaptenen Joakim Abrahamsson, och jag är säker på att han får med sej positiva vibbar härifrån, hur det än går. Vi har inga stora krav, i hans ålder kan formen pendla väldigt mycket upp och ner.

Anton har nyss bytt klubb, från Landehof till Östersunds SK, i samband med att han börjat plugga på mitthögskolan. Nu har han lägenhet i Östersund och delar träningsspår med de flesta landslagsåkarna. Där möter han Charlotte Kalla, Johan Olsson, skidskytten Helena Ekholm (tidigare Jonsson) och många flera.

ANNONS

–Väldigt inspirerande, säger Anton, och man får en inblick i vad som verkligen krävs. Jag är beredd att satsa och det verkar som att jag tål den hårdare träningen bra.

En av de nya klubbkamraterna är Anders Södergren, den olympiske stafettmästaren med oerhörd erfarenhet och alltid hjälpsam. Sämre mentor kan man hitta.

Men Östersund i all ära, utan Landehofs konstsnö i Landvetter hade Anton Lindblad inte varit där han är. Han växte upp på sluttningen nedanför banan och hade sin pappa som förste tränare.

–Jag var väl sex, sju år första gången jag åkte, funderar han, och det var i den vevan som konstsnöanläggningen kom till. Sedan har det blivit rätt många varv där ...

Ingen göteborgare har varit världscupaktuell tidigare. Sterns Joakim Augustsson var bara nära, trots att han blev svensk juniormästare.

–Det är nog rätt många bekanta som sitter framför tv:n, tror Anton, som aldrig förr synts i direktsändning men vet med sig att det finns gott i skidentusiaster i den gamla hemtrakten.

Den 187 centimeter långe och 85 kilo tunge talangen åkte junior-VM i vintras och har tidigare varit lite bättre i klassisk stil. Men förra veckan var det fristilsloppet i Bruksvallarna som gav honom platsen i Gällivare.

ANNONS

–Det är härligt att kunna ta ut folk från hela landet, säger förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Antons största framgångar har kommit på rullskidor, där han blev tvåa i världscupen sammanlagt.

–Men det är vanlig skidåkning jag satsar på, lovar han, och jag har redan Faluns VM 2015 i tankarna. Visst, det är lång väg dit, men jag ska försöka.

ANNONS