Sveriges Olivia Schough under torsdagens landskamp mellan Sverige och Norge på Olympia i Helsingborg.
Sveriges Olivia Schough under torsdagens landskamp mellan Sverige och Norge på Olympia i Helsingborg.

"Jag är värd att vara här"

Hon petades. Men hon kämpade sig tillbaka. Och när Olivia Schough nu har gjort sitt första landslagsmål på nästan två år, känner hon:

ANNONS
|

Efter fotbolls-EM förra året tog Peter Gerhardsson över som förbundskapten för damlandslaget. En förändring leder ofta till andra, och plötsligt var Olivia Schough inte längre en självklar del av en svensk landslagstrupp.

Det blev ett uppvaknande för 27-åringen och uppenbarligen tog hon petningen på rätt sätt, för i vintras var hon tillbaka i truppen och sedan dess slåss hon om en plats i startelvan.

Gjorde 1–0

Mot Norge fick hon förtroendet att starta, och hon förvaltade det direkt när läget kom.

- Jag kände bara ”nu, Olivia, ska du visa framfötterna”. Det var väldigt skönt efter den ruschen, att se den glida in, säger Olivia Schough om sitt 1–0-mål i den 13:e minuten.

ANNONS

Då hade det nästan gått två år sedan hon senast gjorde mål i den blågula tröjan. Den 10 oktober 2016 gjorde hon tre mål i en träningsmatch mot Iran, men sedan dess hade hon fram till Norgematchen kammat noll.

Genom torsdagens insats – Sverige vann med 2–1 till slut – känner hon att hon har stärkt sin ställning i laget.

- Ja, i alla fall genom min första halvlek. Då var jag delaktig, fick mycket boll och skapade en del, säger Olivia Schough.

- Sedan Peter tog över har jag inte varit någon given startspelare. Så när jag väl får starta vill jag så klart göra så bra ifrån mig som möjligt. Och jag tycker egentligen inte att jag kunde ha gjort så mycket annat. Jag gjorde en bra landskamp.

Tydliga direktiv

Självförtroendet tycks stadigt växa. En stark allsvensk säsong, där hennes Göteborg fortfarande slåss om SM-guldet, är ett skäl till det. Dialogen med Peter Gerhardsson och assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman en annan.

ANNONS

- De är väldigt tydliga med vad jag ska göra när jag spelar. Och även när själva petningen skedde så var de väldigt tydliga med vad jag skulle göra. Och det gör det lättare för mig också, att göra det de vill. Och det tycker jag att jag gjorde den här gången.

Det är många månader kvar till fotbolls-VM i Frankrike. Men om man vill vara med om en mästerskapssommar är det i alla fall ingen nackdel att utmärka sig på planen redan nu, säger förbundskaptenen.

- Vi kommer att åka till VM med det som vi tycker är den absolut bästa truppen. Men gör man en jättebra insats i dag, då är det klart att möjligheterna ökar, säger Peter Gerhardsson.

TT

Fakta: Olivia Schough

Född: 11 mars 1991 i Vanered, Halland.

Position: mittfältare/forward.

Nuvarande klubb: Göteborg FC.

Tidigare klubbar: Falkenbergs FF, Bayern München, Rossijanka, Eskilstuna United.

A-landskamper/mål: 66/9.

ANNONS