Lasse Jacobsson. Arkivbild.
Lasse Jacobsson. Arkivbild.

Jacobsson om Rumäniens omställningar: Giftiga

Rakt, direkt och snabbt. Lasse Jacobsson varnar för Rumäniens kvicka omställningsspel.

ANNONS
|

Från sex Nations League-matcher hittade Lasse Jacobsson och analytikern Christoffer Bernspång 900 videoklipp. Antalet bantades sedan ner inför presentationen för förbundskapten Janne Andersson och dennes assisterande Peter Wettergren.

I nästa steg, till dragningen för spelarna, nöjde sig landslagsledningen med drygt 20 klipp.

- Vi tog med det som är viktigast i speluppbyggnad, i att förhindra speluppbyggnad och i omställningar. Till detta kommer sedan fasta situationer, men det har vi inte i samma (dragning), säger Lasse Jacobsson.

ANNONS

Vill inte ha boll

Sekvenserna visar vad som väntar i Sveriges EM-kvalstart hemma mot Rumänien på lördag. Och enligt Jacobsson måste Sverige se upp för snabba och raka omställningar.

- Det är ett lag som springer mycket, både offensivt och defensivt, och är skickligt på omställningar, både offensivt och defensivt. Det är inget lag som vill ha bollinnehav, säger han.

- När de väl vinner boll ger de sig i väg med mycket folk och fyller på. Det är väl det som jag är mest imponerad över, hur de verkligen springer.

TT: Vad blir viktigt mot ett sådant lag?

- Det är att vara noggranna i passningsspelet, att inte hamna i de här situationerna när de kan ställa om mot oss när vi inte är i balans. Det gäller att ha tålamod. Man behöver inte gå i väg direkt utan man kan luckra upp dem i stället.

ANNONS

"Bra distansskott"

Utöver att Sverige måste hitta balansen i laget, ha tålamod och vänta på rätt lägen handlar matchen på Friends arena om att inte ge rumänska spelare bra avslutslägen i närheten av målvakten Robin Olsens straffområde.

- Om man tittar på deras spelare är många frisparksskyttar i sina klubblag, och de har bra avslut. (Nicolae) Stanciu är en av dem, liksom Alexandru Mitrita – som spelar ihop med Anton Tinnerholm i USA – och (Alexandru) Chipciu. Det är många spelare som har bra distansskott, säger Lasse Jacobsson.

TT

ANNONS