Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jacob Hård om livet med grön starr

För fem år sedan reagerade många tittare på att Jacob Hård, 65, hade svarta ringar runt ögonen – det visade sig vara en reaktion från medicin mot grön starr. Nu berättar SVT-profilen om sjukdomen som han fortfarande lider av.
– Om man inte behandlar den och håller den i schack så är den en väg mot blindhet, säger Hård till Aftonbladet.

Den omtyckte Jacob Hård har i över 40 år varit journalist. Han började som vikarie på radiosporten men vandrade så småningom över till tv – och det är där han har gjort störst avtryck. Under vad som känns som en trivsam evighet har han väglett tittarna med värme tillsammans med längdexperten Anders Blomquist i SVT:s bejublade program Vinterstudion.

I höstas fick han stora journalistpriset.

– Helt overkligt. Jag var helt överrumplad för i mitt medvetande så är priset så starkt förknippat med samhällsjournalistik och stora avslöjanden. Jag hade inte ens tänkt tanken att jag skulle kunna få det, berättar Hård i en intervju med Aftonbladet.

För fem år sedan var det många som hade följt den folkkäre kommentatorns sändningar som undrade om något hade hänt med Jacob Hård. Han såg annorlunda ut med mörka ringar runt ögonen.

Berättar om sjukdomen

Efter VM i Falun 2015 förklarade Hård att det fanns förklaringar till det till synes annorlunda utseendet. Det berodde på en reaktion från en medicin för att behandla grön starr.

– Jag fick mycket reaktioner, men jag har bytt ut de dropparna mot andra. Sedan har jag gjort laserbehandlingar så sjukdomen är under kontroll. Just nu behöver jag inte ha några droppar som påverkar mitt utseende. Grön starr är potentiellt väldigt allvarligt. Om man inte behandlar den och håller den i schack så är den en väg mot blindhet för den förstör synnerven. Det som är förstört går inte heller att reparera och på mitt ena öga är en del förstört, men de allra flesta kan bromsa eller hejda den utvecklingen med medicin och operation om man börjar i tid.

LÄS MER: Patrick Ekwall om hustruns obotliga cancer

Fakta: Grön starr

Öppenvinkelglaukom (grön starr) är en ögonsjukdom som gör att synnerven i ögat förtvinar. Ett ökat tryck inne i ögat orsakar skador på näthinnan. Skadorna ger ett långsamt krympande synfält och utan behandling kan du bli blind. Om du har öppenvinkelglaukom får du behandling och får gå på kontroller livet ut.

Källa: Vårdguiden

I övrigt är 65-åringen, som berättar i intervjun att han skrivit på ”en massa papper” för att skjuta på pensioneringen, frisk och kry. Om man bortser från hans artros som ger honom bekymmer med knäna.

– Det kommer säkert att landa i att jag opererar mig och byter knät. Det är brosk som försvinner så det känns på lite olika sätt. En smärta är den där skarpa, det får jag i ena knät. Den andra är mer molande värk. Jag kan tänka mig att det blir operation så småningom, men de vill ju inte gärna att man springer om man har gjort en sådan operation och jag vill springa och vara ute. Jag kan gå på gym för att jag vet att det är bra, men det är inte speciellt roligt, säger Jacob Hård.

LÄS MER: 12-åriga Veronika Zhilina chockar SVT:s expert Lotta Falkenbäck

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.