Iskalla kylan en utmaning för skidåkarna i världscupen

Det är riktigt kallt i Gällivare med ner mot minus 19 grader på sina håll, vilket inte minst har påverkat längdskidåkarna i världscupen.
– Rejält kallt. Svårt att andas. Det blir nästan som en spärr, säger Moa Lundgren till SVT sport.

ANNONS
|

Under lördagen avgjordes 10 km fristil där amerikanskan Jessie Diggins vann, 23 sekunder före tvåan Ebba Andersson. Moa Ilar knep tredjeplatsen.

Men att åka skidor när graderna kryper långt under minusstrecket har varit påfrestande för skidåkarna.

– Det värsta är mina ögon, de blir väldigt, väldigt kalla och jag blev lite yr mot slutet. När man går i mål blir det som värst, säger Moa Ilar till SVT sport efter loppet.

Även Moa Lundgren har reagerat på kylan.

– Kroppen vill inte ha den kylan. Det är lite lurigt, säger hon till kanalen.

Och det är inte första gången som kylan ställer till problem för skidåkare. Under skidtävlingarna i Ruka för en knapp vecka förfrös Calle Halfvarsson sitt kön efter att ha deltagit i herrarnas 20-kilometerslopp i minus 15 grader.

ANNONS

Gränsen för att genomföra en internationell tävling är minus 20 grader.

LÄS MER:Dubbelt svenskt på pallen i Gällivare

LÄS MER:Svenske talangen historisk: "Fin upplevelse"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS