Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Wayne Gretzkys pappa Walter död – 82 år

Hockeykanada har sorg.
Legendaren Wayne Gretzkys pappa har dött och sörjs av många stora profiler.
”Vi älskar dig pappa”, skriver Wayne i ett uttalande.

Walter Gretzky, pappa till legendaren Wayne Gretzky, har sedan länge varit en älskad person i hockeyvärlden, inte minst i Kanada.

Enligt kanadensiska medier blev Walter, samtidigt som sonen blev sportens största stjärna genom tiderna, en symbol för arbetarklassens hockeyföräldrar i landet.

Walter Gretzky har många gånger synts tillsammans med sonen Wayne i olika reklamer och skrivit böckerna ”Gretzky” och ”Walter Gretzky: Om Familj, Hockey and Helande”.

Han har även stöttat flera välgörenhetsorganisationer genom sin egna hockeyturnering. Under OS i Vancouver 2010 fick han dessutom det ärofyllda uppdraget att bära olympiska facklan – innan hans son Wayne Gretzky tände elden.

En staty av Wayne Gretzky, tillsammans med pappa Walter och mamma Phyllis i Brentford, Ontario, i Kanada.
En staty av Wayne Gretzky, tillsammans med pappa Walter och mamma Phyllis hemma i Brentford, Ontario, i Kanada. Bild: Geoff Robins

Walter Gretzky död – 82 år

Nu kommer beskedet att Walter Gretzky dött 82 år gammal efter en tids sjukdom.

”Kanadas hockeypappa har dött”, skriver kanadensiska sportkanalen TSN.

Det var Wayne Gretzky som gick ut med beskedet på Twitter.

”Det är med djup sorg som jag och Janet meddelar att min pappa har dött. Han kämpade tappert mot Parkinsons och andra hälsoproblem de senaste året, men han lät dem aldrig hålla honom nere.

Pappa var lagkaptenen för min syster och mina tre bröder - han guidade, skyddade och ledde vår familj varje dag, varje steg på vägen.

Han var anledningen till att jag förälskade mig i hockey. Han inspirerade mig till att bli den bästa jag kunde bli, inte bara inom sporten hockey, utan i livet.

Vi kommer sakna honom så mycket, men jag vet att han är tillsammans med vår moder och ger mig och min familj frid.

Han var verkligen ”The Great One” och den stoltaste kanadensaren vi vet.

Vi älskar dig pappa”, skriver Wayne Gretzky.

"Vi kommer sakna honom så mycket, men jag vet att han är tillsammans med vår moder och ger mig och min familj frid”, skriver Gretzky på Twitter. Bild: Kevin P. Casey
"Vi kommer sakna honom så mycket, men jag vet att han är tillsammans med vår moder och ger mig och min familj frid”, skriver Gretzky på Twitter. Bild: Kevin P. Casey

Hockeyprofilerna sörjer

Walter Gretzkys bortgång sörjs av många, bland annat legendaren Hayley Wickenheiser. På sin twitter har hon lagt upp en bild på Walter tillsammans med sin pappa Tom.

”Min pappa och ”Wally”, två pappor som pratar hockey och ska se Cirque (Cirque du Soleil, en världskänd cirkus) i Vegas. Så bra som de kan bli, vi kommer alla sakna dig, ”Wally”, skriver hon.

En annan legendar som sörjer Walter Gretzkys bortgång är Brendan Shanahan som numer är president för Toronto Maple Leafs organisation.

”Alltid en gentleman. Hade alltid ett leende och var så otroligt generös med sin tid. Kanadas hockeypappa är en väldigt passade beskrivning. Mina djupaste kondoleanser till Wayne och hela Gretzkyfamiljen”, skriver Shanahan på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.