Viktor Svedberg talar ut om valet att stanna i KHL

Efter Rysslands invasion av Ukraina spelade flera svenskar kvar i KHL.
En av dem var Viktor Svedberg, från Göteborg, som säger att det var för dyrt att bryta kontraktet.
– Jag antingen behövt sälja huset eller ta mina pensionspengar, säger han till Sportexpressen.

ANNONS
|

Numer spelar Viktor Svedberg i slovakiska HK Poprad, eftersom han inte är välkommen till SHL, finska Liiga eller tjeckiska Extraliga.

Anledningen är att han, likt flera andra landsmän, spelade kvar i KHL efter att Ryssland valt att invadera Ukraina. När invasionen drog igång representerade Svedberg Avangard Omsk och han hade då ytterligare en säsong kvar på kontraktet, en säsong som han valde att spela.

Den reslige backen från Göteborg förklarar att det hade varit en för stor ekonomisk uppoffring att bryta kontraktet och inte återvända till KHL efter sommaren 2022.

– Ska jag vara helt ärlig hade det varit en alldeles för stor summa pengar för mig att betala för att få mig ur kontraktet, det var det det handlade om. Jag hade behövt offra väldigt mycket pengar för att bryta under en tidpunkt då jag hade mitt bästa kontraktsår i karriären, det var då jag tjänade som bäst vilket betydde att jag hade fått betala som mest för att ta mig ur det, säger han till Expressen.

ANNONS

Han berättar inte exakt hur mycket pengar det handlar om, men säger att det hade varit miljontals kronor som han hade behövt betala för att bryta kontraktet.

– Det hade handlat om hälften av vad jag tjänat under min karriär och i slutändan skulle jag antingen behövt sälja huset eller ta mina pensionspengar för att komma ur kontraktet. Jag tänkte på min familjs trygghet, kände att det var viktigare, och därför spelade jag ut kontraktslängden.

Viktor Svedberg förstår till viss del kritiken som riktas mot honom.
Viktor Svedberg förstår till viss del kritiken som riktas mot honom. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Viktor Svedberg: ”Det är enkla poäng”

Viktor Svedberg säger att han kan förstå delar av den kritik som har riktats mot de svenskar som spelat kvar i KHL – som har täta kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin – efter invasionen av Ukraina.

– Hade valet funnits att bara lämna klubben och kontraktet utan att något hänt, då hade det inte varit något snack i mina ögon. Vi stod inför ett val där vi hade behövt betala för att slippa spela där borta kontra att spela ut ett kontrakt, som jag skrev innan kriget. Folk får göra och tycka precis vad de vill, jag har aldrig blivit arg för att någon tyckt illa om mig. Jag vet på vilka premisser jag valde att inte bryta kontraktet och tycker folk att det är fel, då får de tycka det. Jag tycker att det är enkla poäng att tjäna när man inte vet hela bakgrunden till beslutet, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Familjen får Frölundas Malte Strömwall att växa

LÄS MER:Ryska hockeyförbundet tvingas böta 12 miljoner

ANNONS