Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

TV: Frölundas nya forwardsess: "Ska vinna guld"

Simon Hjalmarsson är en av elva nya spelare i Frölunda Indians. Med landslagsmeriter och KHL-spel i bagaget förväntas 27-åringen spela en nyckelroll i årets Frölunda-upplaga. – Jag vill känna hur det känns att vinna ett SM-guld, säger nyförvärvet till GP.

Det var många nya ansikten inne i Frölunda Campus gym när Frölunda Indians a-lag drog igång försäsongsträningen på måndagen.

Ett av dem tillhörde Simon Hjalmarsson, en 27-årig vänsterforward vars meritlista bland annat innehåller ett VM-guld från 2013.

När klubben nu ska försöka försvara sitt SM-guld förväntas Hjalmarsson spela en stor roll.
– Jag ska försöka vara en ledare, både på och vid sidan av isen, säger han och fortsätter:

– Vara någon som föregår med gott exempel och tar i på träning och matcher. Av det jag har sett av laget hittills så finns den mentaliteten redan i klubben, så man får flyta in här och försöka vara en av de som leder laget.

Bekant med Rönnberg

Han har jobbat med sin nya huvudtränare tidigare, när Roger Rönnberg var assisterande tränare till Pär Mårts i landslaget under en period. Nu har de fått lite tid att prata mer.

– Jag har fått en bra bild av honom. Det känns som en bra tränare för mig, han vet vad han vill ha och är ganska hård. Jag gillar tydliga tränartyper och han är väldigt tydlig, säger Hjalmarsson.

Rönnberg tror att Hjalmarsson kommer att betyda mycket för Frölunda och växa in i laget snabbt.

– Det är en svensk toppspelare. En kille som jag alltid har gillat, han jobbar stenhårt utan puck och är ett hot hela tiden med puck. Han har en spelstil som passar väldigt bra hos oss, säger tränaren.

Hjalmarsson spenderade tre säsonger i Frölunda som junior, så miljön och staden är bekant för honom. Debuten i Frölunda-tröjan klarades av redan säsongen 2007/2008, men mer än så blev det inte innan han lämnade klubben för spel i allsvenska Borås HC, och sedan elitserieklubbarna Rögle BK, Luleå HF och Linköping HC. De senaste två åren har han representerat CSKA Moskva i ryska KHL.

Äntligen blir Scandinavium hemma

Han har spelat i Scandinavium tidigare, men som Frölundas motståndare. Nu ser han fram emot att ha Frölunda-fansen på sin sida.
– Det ska bli jättekul. När jag var junior var vi och tittade på nästan varenda match i Scandinavium. Då satt man och ville spela i den röda tröjan därnere på isen. Det ska bli speciellt att spela med Frölunda-supportrarna i ryggen i stället för emot mig.

Vad vill du uppnå med Frölunda?
– Självklart vill jag utvecklas som spelare och person. Som alla som håller på med idrott så vill jag vinna. Frölunda har varit i toppen de senaste åren och lyckades vinna förra året. Det finns ingen anledning att ändra på den inställningen utan vi ska vinna i år igen, säger Hjalmarsson.

Hur skulle du värdera ett SM-guld?
– Det är jättestort, givetvis. Jag har vunnit ett VM-guld men då träffas man under en månad och vinner efter elva matcher. Men ett SM-guld är över ett helt år och det smäller väldigt högt att vinna något med ett lag man spenderar varenda dag med. Jag hoppas att vi ser till att göra det igen så jag får känna hur det känns, säger han och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.