– Det satt hårt inne, säger en lättad Erik Karlsson.

|

Tre Kronor klev in i kvartsfinalen som enorma favoriter. Med 18 NHL-stjärnor mot Finlands tre skulle semifinalen bara bärgas – allt annat hade varit ett fiaskot.

Trots detta blev det enorm dramatik när semifinalplatsen säkrades.

Tre Kronor ångade på framåt men stoppades gång på gång av Emil Larmi i det finska målet.

Det dröjde fram till slutet av den tredje perioden innan Rasmus Dahlin, med ett vasst handledsskott, kunde spräcka nollan.

Gott så? Nej.

Finland gav inte upp, tog timeout och plockade målvakten för en sista desperat forcering – som gav resultat.

Med 57 sekunder kvar av den tredje perioden kom kvitteringen från Hannes Björninens klubban och förlängning var att vänta.

Joel Eriksson Ek jublar efter avgörandet.
Joel Eriksson Ek jublar efter avgörandet. Bild: MAXIM THORE

Avgjorde i förlängning

Väl där drog Finland på sig en utvisning som visade sig bli Tre Kronors frälsning. Den blågula glädjen visste inga gränser när Joel Eriksson Ek kunde styra in Victor Hedmans skott och sätta punkt för matchen.

– Skönt att vi lyckades avgöra där i sudden, säger hjälten till Viaplay efter matchen.

Lagkapten Erik Karlsson ser segern som rättvis.

– Det är en lättnad givetvis. Det satt hårt inne, men jag tyckte vi fick en välförtjänt vinst. Vi hade räknat med att åka till Prag i morgon, säger han till Sportbladet.

Efter Eriksson Ek:s mål vågade knappt förbundskapten Sam Hallam tro att matchen var över. Det tog ett tag innan han väl pustade ut.

– När de väl började spela nationalsången var jag helt säker och då sade jag till grabbarna att “nu klämmer vi i” och så hörde jag någon bakom mig klämma i också. Då log jag lite åt skönsången, säger Hallam.

Först vid nationalsången kunde Sam Hallam andas ut.
Först vid nationalsången kunde Sam Hallam andas ut. Bild: MAXIM THORE

Nu väntar Tjeckien: På gränsen till öronproppar

Segern innebär semifinal, i Prag – mot Tjeckien som slog USA i kvartsfinalen.

– Det är väl skitroligt att få åka till Prag nu och förhoppningsvis få en fantastisk inramning där, det är bara att köra på, säger Eriksson Ek.

Han fortsätter:

– De har ett bra lag och det blir fruktansvärt roligt. Deras fans kommer nog se till att det blir riktigt tryck där. Vi är superladdade.

Sam Hallam tar vid:

– Det är nog på gränsen till öronproppar, tror jag. Det ska bli jäkligt kul!

Fakta: Klassiska svenska VM-matcher mot Finland

+ OS-guldet i Turin 2006. Tre legendaren avgör, Mats Sundin och Peter Forsberg spelar fram Nicklas Lidström som skjuter guldmålet i 3–2-segern.

+ Vändningen i Hartwall Arena 2003. Sverige ligger under med 1–5 efter knappt halva VM-kvartsfinalen, men vänder och vinner med 6–5. Per-Johan Axelsson styrde in segermålet och Forsberg gjorde ett fantastiskt solomål. Bilden på Mats Sundins fullständigt vilda blick efter segermålet är lika mycket historia.

+ Upphämtningen i Moskva 1986. Anders "Masken" Carlsson blir tvåmålsskytt och ser till att 2–4 blir 4–4 under matchens sista 40 sekunder. Poängen gjorde att den svenska VM-guldchansen fanns kvar, även om det till slut blev silver.

+ Sundin gör en "Masken". Bara fem år senare – i VM i Finland – återupprepas allt. Sundin gör två mål på 15 sekunder i gruppspelsmatchens sista minut och 2–4 blir 4–4. Sundin blev sedan också svensk VM-guldhjälte.