Torsten firar 80 – med 45 år i Frölundas tjänst

Han skulle bara vikariera en kortare tid – men 45 år senare är Torsten Jonsson kvar som doktor i Frölunda HC. Och när han fyllde 80 kom spelare efter spelare för att hylla.
– Den dagen som han inte kommer vara där nere så kommer det att saknas nåt i klubben, säger gamle spelaren Niklas Andersson.

ANNONS
|

En efter en glider de legendariska spelarna in i Frölundaborg. Är det månne en återträff för Tidernas Frölunda, som utsågs för några veckor sedan i Scandinavium?

Nä, det är bara en uppvaktning för den läkare som under 45 år sett till att hålla deras kroppar hela.

För när Torsten Jonsson fyller 80 år är det ingen som missar festen.

– Det är ett trasigt gäng som är här! Det är många brutna ben, armar och fötter och förkylningar och allt möjligt som du fått stå ut med under alla år. Det är vi evigt tacksamma för. Den inlevelsen och passionen som du känt för den här klubben och för alla oss. Du var alltid bara ett samtal bort. Är det nåt som strulat så har man bara ringt Torsten som styrt upp både knopp och kropp. Du har varit en fantastisk tillgång. Du har varit en stor del i de framgångar som jag fått varit med om – och för hela det här gänget som är på plats, säger Frölundas meste kapten Joel Lundqvist.

ANNONS

Niklas Andersson, även han en av sex spelare i Tidernas Frölunda, fyller på:

– Torsten har alltid tagit hand om alla. Den dagen som han inte kommer vara där nere så kommer det att saknas nåt i klubben. Så är det. Han är en del av Frölunda. En inventarie, säger en känslosam legendar.

Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Ronnie Sundin?

– Axeln! Det var AC-leden som var trasig på mig – och så sa de att Torsten var duktig på axlar också. Och det var han!
Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Anders Broström?

– Vänster höftled! Jag har bytt bägge, men han satte dit den första. Den är gjord av titan. Jag spelade ju med Titan-klubbor, så det blev riktigt bra.
Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Terho Koskela?

– Han har inte behövt operera så mycket! Men han har kollat knän och axlar och allt annat som hänt mellan åren. Jag skulle behövt byta knä, för jag har inget korsband kvar ...
Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Niklas Andersson?

– Jag måste tänka, men ingenting faktiskt! Alla operationer som jag gjort så gjorde jag däröver, borta i Nordamerika. Jag har haft ledbandsskador, men det har ju självläkt.
Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Joel Lundqvist?

– Han har dragit rätt min brutna handled! Den stod i 90 grader och han tog in mig till ett läkarrum i Scandinavium. Det kändes, kommer jag ihåg. Det var smärtsamt, men välbehövligt. Sedan har han ställt massor av diagnoser, kollat om det varit eventuella frakturer. Det har varit mycket!
Bild: DANIEL STILLER

Vad har Torsten Jonsson opererat på dig, Mikael Andersson?

– Jag har en helprotes i knät! Det gjorde Torsten när jag slutade. Sedan har han varit inne några gånger och skrapat i knät också – och hittat några saker.

Han är långt från ensam på uppvaktningen – för där finns gamla storspelare som Kjell-Ronnie Pettersson, Lars-Erik Esbjörs och Ingemar Caris tillsammans med lite yngre legendarer som Anders Broström och Jörgen Pettersson – plus ett helt gäng med lirare som Terho Koskela, Niklas Andersson, Mikael Andersson, Patrik Carnbäck, Ronnie Sundin, Magnus Kahnberg och Christian Bäckman.

För att nämna några, vill säga.

Från dagens Frölunda kommer Nicklas Lasu, Christian Folin, Lasse Johansson, Henrik Tömmernes och Linus Nässén.

Alla har en sak gemensamt.

De har blivit lagade, bedövade, ompysslade, opererade eller medicinerade av Doc Jonsson, som är hans smeknamn.

Gubbhockeygänget i Uppbackarna, där äldste spelaren Göran Ståhl hunnit fylla 83 år, kommer med en tavla med just födelseåret 44 och namnet DOC JONSSON – och ute i arenan har Torsten Jonssons nummer hissats i en stor vepa mot taket.

Efter 45 år i samma klubb är det lätt att förstå hyllningarna.

ANNONS

Och redan innan gästerna är på plats gråter Torsten Jonsson.

– Jag tror jag går hem nu – innan de kommer, säger en känslofylld jubilar när han kliver ut på isen i Frölundaborg.

Han får lyssna på tal från sina tre barn Martin, Henrik och Charlotta – och de är så utlämnande att doktor Jonsson gör timeouttecknet ett antal gånger.

– Du får screena lite vad de säger, skrattar Torsten Jonsson.

Själv är han desto tydligare i svaren.

Vem är den minst gnällige spelare du haft under alla år – en spelare som aldrig haft några problem med skador eller känningar?

– Det är många som frågat mig, men jag säger samma sak till alla: Ville Peltonen. Aldrig skadad! Han var inne på både boxplay och powerplay. Han var professionell, en helt otrolig kille. Det var aldrig nåt snack, aldrig nåt gnäll. Och han var aldrig trasig! Han linda sin klubba, värmde upp – och sen körde han. Sedan kommer kanske Joel Lundqvist, Patrik Carnbäck, Janne Karlsson och Ronnie Sundin och några till ... som aldrig gnällde.

Här hinner vi aldrig ställa följdfrågan – för svaret kommer ändå:

– Ryan Lasch kunde gnälla en del – särskilt om det inte blev powerplay, haha.

ANNONS

Bara timmar innan har han varit på is i Slottsskogsrinken – där Uppbackarna har nåt så ovanligt som istid.

Vi går genom en korridor i Frölundaborgs inre. Där hänger spelare efter spelare på olika tavlor – och Torsten Jonsson pekar upphetsat på den ena efter den andre.

– Bros har jag bytt höften på, Mikael Andersson fick ett nytt knä och Ronnie Sundin lagade jag axeln på, berättar Torsten Jonsson – och får hejda sig när han passerat 15 olika spelare.

Det märks att hockeyn fortfarande är nummer ett i livet, trots tre barn och barnbarn.

– Det här ... det här är det roligaste som finns i livet, säger Torsten Jonsson, strax 80 år ung.

Torsten Jonsson

Ålder: Fyller 80 i dagarna.

Bor: Lägenhet i Frölunda och boende på Orust.

Yrke: Ortoped.

År i Frölunda: 45. Startade 1979 i föreningen – hans mentor Lars Peterson skulle studera vidare i USA. Det var tänkt som ett inhopp, men Torsten blev kvar.

Mer: Uppvaktades redan i söndags med ett besök på Stridsbåt 90 ute på den säkerhetsklassade marinbasen på Känsö. Torsten har ett stort intresse för krigshistoria – och slukar alla böcker han kommer över i ämnet.

Aktuell: Hyllades med en stor fest i Frölundaborg av spelare och ledare i Frölunda HC, lagkamrater i Uppbackarna och gamla läkarkollegor från åren som gått.

LÄS MER:Malte Strömwall om Frölunda – och flytten till Schweiz

LÄS MER:Så lockades Dominik Egli till Frölunda – av gamle guldhjälten

LÄS MER:Fagemos löfte: ”Finns bara Frölunda när jag kommer hem”

ANNONS