Sverige är utslaget.
Sverige är utslaget. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Sverige utslaget från hockey-VM

Tre Kronors slutspelschans i ishockey-VM är borta. Det ryska laget vann efter en straffrysare med 3–2 och därmed är fiaskot fullbordat. Sverige missar slutspel för första gången sedan 1985.

|

NHL-tillskottet Vladimir Tarasenko avgjorde straffläggningen och sköt Sverige ur VM.

De två inledande och historiska förlusterna mot Danmark och Belarus i VM-sammanhang gjorde uppförsbacken för stor.

Johan Garpenlövs landslag är därmed det första svenska på 36 år som inte går till slutspel i ishockey-VM.

I drygt 50 minuter gjorde Tre Kronor en heroisk insats mot det ryska laget och såg ut att kunna ta tre poäng.

Snabba mål

Men två ryska mål på tolv sekunder vände allt.

+ Efter 12.34 bromsade Anton Slepysjev in kvitteringen bakom storspelande målvakten Adam Reideborn.

+ Direkt på tekningen spelade sig ryssarna igenom ett passivt svenskt lag och Alexander Barabanov kunde göra 2–1.

Men svenskarna gav sig inte. Efter 15.17 åkte sig Victor Olofsson – segerskytt mot Slovakien – fram till ett bra läge och sköt 2–2.

Efter två raka segrar i måstematcher över Storbritannien (4–1) och Slovakien (3–1) kom det svåraste sist. Det ryska laget är en svensk mardrömsmotståndare som bara besegrats en enda gång de senaste 14 mästerskapsmatcherna (VM och OS).

Fler stjärnor

Ett stjärnlag som dessutom fylldes på till kvällens match med NHL-profilerna, backen Dmitrij Orlov, Washington, och målmaskinen Vladimir Tarasenko, St Louis, båda Stanley Cup-mästare.

Men Sverige fick en drömstart.

Efter 8.06 satte Skellefteås vasse målskytt Jesper Frödén 1–0 i numerärt överläge efter en målvaktsretur sedan Oscar Lindberg först skjutit.

Utvisningen fixade Rickard Rydell som blev proppad av ryske backen Artiom Zub så blodet sprutade från näsan. Anaheimforwarden var tvungen att byta till en annan tröja i resten av perioden på grund av blodet.

Men ryssarna hade ett stort spelövertag och svenske målvakten Adam Reideborn – en av hjältarna i gårdagens match mot Slovakien – fortsatte att storspela. Han räddade ett friläge från Anton Slepysjev och en dubbelchans från Tarasenko.

– Det är en trygghet. Han gjorde en grym match senast och har börjat bra nu, sade ettrige forwarden Andreas Wingerli till Radiosporten efter första perioden.

Ingen utdelning

I den andra blev det oroligt i svensklägret när han blev överkörd av Slepysjev, som dock blev intacklad i den svenske målvakten av Wingerli.

Men Reideborn reste sig och fortsatte storspela.

Förutom ett ryskt monsterbyte, med spel i svensk zon i flera minuter, var det svenskarna som skapade lägen i andra perioden.

Max Friberg, Frölundaforwarden, hade ett par frilägen och fick på det ena se pucken gå mellan benskydden på målvakten Alexander Samonov, men glida utanför.

I den tredje perioden fick svenskarna chansen med ytterligare två numerära överlägen under de första tio minuterna – men utan att få utdelning.