Sverige tog bronset – besegrade Finland

Sverige bröt ihop, kom igen och säkrade bronspengen. Detta efter en dundertavla från den finske målvakten.
– Det betyder otroligt mycket, säger Nils Höglander efter 3–2-segern.

ANNONS
|

Det kanske inte var den bästa prestationen om den ädlaste valören. Men det var en medaljmatch och det var mot ärkerivalen Finland.

Framförallt den första perioden var av den svagare karaktären för Juniorkronorna. Finland tog ledningen tidigt i matchen. Sverige kunde senare kvittera genom Rasmus Sandin, men fick till ändå gå till pausvila med ett måls underläge efter att Nils Höglander frispelat Matias Maccelli med mindre än minuten kvar.

– Sånt som händer. Det var ett dåligt pass av mig, men det gör alla som spelar. Vi vann matchen, det är det viktiga, säger Höglander och ler efter matchen.

Fagemo målskytt

Sverige reste sig dock igen och kunde först kvittera genom Frölundatalangen Samuel Fagemo.

ANNONS

Halvvägs in i den andra perioden var den Los Angeles Kings-draftade forwarde framme igen och sköt in en retur som kom efter ett skott från Nils Höglander.

Målet innebar en kvittering i matchen – men en utökad ledning i både turneringens skytte- och poängliga.

– Jag har velat vara en offensiv spelare i den här turneringen och det är skönt att man lyckats ihop med Gustafsson och Höglander. Vi har haft bra kemi och snurr, sade Fagemo.

Dundertavlan avgjorde

Juniorkronorna tog senare även ledningen, efter en märklig dundertavla. Linus Öberg testade lyckan från bakom den förlängda blålinjen med en puck som den finske målvakten Justus Annunen styrde in i det egna målet.

Tabben blev kostsam och fällde avgörandet. Bronset kneps av Sverige efter en avslutande period där HV-målvakten Hugo Alnefelt växte ut till ett monster och stod pall under den finska anstormningen.

– Det är jättebra lagmoral att kunna komma tillbaka och bestämma oss för att vi ska ta den här bronspengen. Det är inte det bästa man kan vinna när vi var så nära guldet, men om fem-tio år kommer det att kännas fantastiskt, sade Fagemo.

"Försvarade oss fantastisk"

Förbundskapten Tomas Montén såg medaljen som en välförtjänt sådan.

– Vi gjorde en jäkla bra match i går. I dag var vi inte lika bra, men i andra (perioden) hittade vi energin och då kom karaktären fram igen. Precis som den gjort så många gånger förut, säger förbundskaptenen till SVT och tillägger:

ANNONS

– Det var två bra lag. Otroligt jämnt, men vi försvarade oss fantastiskt på slutet och det avgjorde.

ANNONS