Joel Mustonen jublar efter sitt 1-0-mål. FOTO: Bildbyrån
Joel Mustonen jublar efter sitt 1-0-mål. FOTO: Bildbyrån

Succédebut för Frölundas nyförvärv

Ingen formtopp – ändå succédebut. Nu väntar stenhård träning för Joel Mustonen, 25. – Ge mig en vecka så är jag nära full fysisk form, säger han.

ANNONS
|

Debut för Mike Weber. För Joel Mustonen likaså.

Det kändes högintressant att kliva in i Scandinavium under lördagseftermiddagen.

Skulle nyförvärven kunna lyfta Frölunda mot Örebro? Skulle de kunna fixa en seger efter fyra raka förluster i SHL?

Jo, men visst.

Efter en mållös förstaperiod, där målvakterna Johan Gustafsson och Eero Kilpeläinen stod i centrum, klev Mustonen in i handlingarna.

Succédebut

Med 26:18 på klockan smög 25-åringen, senast i Lahtis-klubben Pelicans, runt bakom kassen, snappade upp pucken och placerade in 1–0 med en vacker backhand. Succédebut var ordet. Mot sin tidigare klubb dessutom…

– Det känns som en chock nästan att det har gått så fort. Och så får man vara med och göra mål mot gamla klubben... Jättekul, säger han

ANNONS

Hur mycket betyder det att hitta nätet direkt?

– Det är klart att det är en enorm boost för självförtroendet. Det är alltid viktigt om man är spelare som vill göra mål, att komma igång direkt.

Något större firande blir det dock inte för finländaren. Istället får han ägna helgen åt träning. Den fysiska toppformen finns inte där än.

– Nu har jag bara missat tre veckor, men när man hoppar in såhär är det klart att det saknas mycket. Exakt vad det blir för träning får du fråga "Perra" om.

"Perra" är Pär Edlund, fystränaren som ska köra skiten ur Mustonen. Eller?

– Utan att gräva ner honom i gruvan får vi försöka bygga upp honom, säger han och ler.

– Men det blir en jobbig vecka för honom.

"Känns lite overkligt"

Efter Mustonens mål lossnade det ordentligt för Frölunda. 2–0 kom bara sju minuter senare. Ponthus Westerholm och Victor Olofsson kom två mot noll. Den förstnämnde passade, den sistnämnde avslutade. Stolpe in. Säkert.

Även 3–0 skulle trilla in innan perioden var över.

I powerplay, med 36:23 på klockan, kilade Ryan Lasch in pucken till Lias Andersson som snurrade lite med Eero Kilpeläinen innan han letade upp nätet.

Matchen var avgjord där.

ANNONS

Örebro kom visserligen lite närmare i den tredje perioden, Jonathan Andersson med 3–1. Målet kom dock i slutminuterna när det var för sent.

Frölunda vann med 3–1, publiken jublade och Mustonen njöt.

– Det var mäktigt. Det är en klassisk rink och klassisk förening. Det känns lite overkligt att spela hemmamatcher i den här arenan i de här tröjorna, säger han.

ANNONS