Sorg i Frölunda – målvakten Ronny Andersson död

Frölunda Hockey Club har sorg. Förre målvakten Ronny Andersson är död, 76 år gammal.
– Jag tror att han har det bättre nu. Han sitter nog med mamma nu, säger sonen Niklas.

ANNONS
|

Ronny Andersson var en av hockeyns göteborgska pionjärer på 60-talet. Han fostrades i IK Stendy från Gamlestan, men var så pass bra att Malmö FF:s hockeysektion hörde av sig med ett kontraktsförslag när laget storsatsade 1964.

I Malmö FF spelade på den tiden även en viss Conny Evensson, som en bit in på 2000-talet skulle få en betydande roll i Frölundas nya guldålder. 2003 var han ju tränare när FHC säkrade det första SM-guldet sedan 1965.

1967, när Malmö FF åkt ur högsta serien, flyttade dock Ronny Andersson tillbaka till Göteborg – och bildade målvaktspar med Ingemar Caris i Frölunda. Där spelade Andersson fram till 1972.

ANNONS

Ronny fick tillsammans med frun Sigbrit tre söner: Thomas (1964), Mikael (1966) och Niklas (1971). Alla tre tog sig till Frölundas A-lag – och för Mikael och Niklas bar det hela vägen till NHL-spel och Tre Kronor.

– Han är naturligtvis till anledningen till att vi alla började med hockey. Sedan har han aldrig tvingat oss på något sätt, utan det föll väldigt naturligt i och med att han var tränare och mina bröder spelade hockey. Det var naturligt för oss att vistas i den miljön – och då ville jag också prova på det. Utan honom hade jag inte spelat, säger Niklas Andersson.

Noah Andersson och Lias Andersson i Kungälvs ishall Oasen tillsammans med pappa Niklas Andersson under en träning inför säsongen.
Noah Andersson och Lias Andersson i Kungälvs ishall Oasen tillsammans med pappa Niklas Andersson under en träning inför säsongen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

När hustrun Sigbrit gick bort i cancer för sju år sedan blev även Ronny sämre. Han utvecklade Parkinson-varianten PSP, som sakta bröt ner honom mer och mer.

Ett aktivt liv byttes ut mot ett liv i rullstol.

– Han fick vaccin mot covid-19 och blev dålig direkt dagen efteråt och fick åka in på sjukhus. Det känns som om det var lite för tufft för honom. Vi var inne med honom i sex dagar och hann ta ta farväl av honom på ett bra sätt. Vi var där allihopa från och till. Vi åkte bara hem och sov, berättar Niklas Andersson.

ANNONS

Den sista tiden tillbringades på Ytterbyhemmet.

– Jag tror kanske att han har det bättre nu, för han var väldigt aktiv när han levde ett friskt liv. Han hade myror i brallan. Det var så långt ifrån honom som du kunde komma med att sitta på ett hem i rullstol. Han sitter nog med mamma nu, säger Niklas Andersson.

Begravningen äger rum i början av februari.

Barnbarnen i Los Angeles Kings och Färjestad BK

Namn: Ronny Andersson.

Född den 8 november 1944. Död den 13 januari 2021.

Moderklubb: IF Stendy från Gamlestan.

Bakgrund: Var den förste göteborgare som blev elitmålvakt i ishockey. Spelade i Frölunda mellan 1967 och 1972. Var även med i Vikingarna, det svenska B-landslaget i ishockey.

Coachade sönerna Thomas och Mikael Andersson, födda 1964 och 1966, i både Ytterby/Kungälv och i Frölundas juniorer. Thomas, Mikael och Niklas Andersson spelade alla i Frölundas A-lag – och Niklas har i dag tröja nummer 24 hissad i Scandinaviums tak. Mikael och Niklas nådde även NHL.

Ronny också farfar till Lias Andersson (Los Angeles Kings) och Noah Andersson (Färjestad BK).

ANNONS