Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

SHL inför värvningsstopp – från i dag

Klubbarna i SHL får – från och med i nu – inte skriva kontrakt med nya spelare. Det bestämde ligan tillsammans med klubbarna under onsdagen.
– Vi har tagit beslutet i samråd, säger ligans sportchef Johan Hemlin till Sportbladet.
– De nya spelare som är kontrakterade redan berörs inte av det här beslutet, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till GP.

Coronaviruset har gjort att ishockeysäsongen är över. Ingen svensk mästare koras. Det innebär att det enda lag som fick lyfta en pokal denna säsong var Frölunda som vann CHL tidigare i år.

Framtiden är oviss och hur viruset kommer att sätta prägel på SHL i framtiden är ännu oklart.

Vad händer med klubbarnas spelartrupper? Det har varit en av många frågor. Vad ska klubbarna göra transfermässigt? Vad kan de göra transfermässigt?

Svaret som kom från SHL:s ledning under onsdagen var: Ingenting.

Nu är det nämligen förbjudet att skriva kontrakt med nya spelare.

– Vi har tagit beslutet i samråd med samtliga 14 SHL-klubbar, säger ligans sportchef Johan Hemlin till Sportbladet, som var först med att rapportera om det nya transferstoppet.

Kan värva rookies

Ligan väljer att göra detta för att lugna marknaden i det speciella rådande läget, fortsätter sedan Hemlin. Det enda undantaget gäller rookie-kontrakten som får skrivas och de kontrakten vänder sig till spelare mellan 18 och 21 år. Där finns en minimilön och en maxlön reglerat.

Förbudet kommer till för att att klubbarnas i vissa fall svajiga ekonomi inte ska riskeras ytterligare – och ingen vet ju ens om det blir spel i höst.

– Om du har några platser tomma i ett lag, där det inte finns kontrakterade spelare, så får du vänta med dem, berättar Mats Grauers.

Hur många platser tomma har ni i Frölunda?

– Det vet jag inte. Men jag gissar att alla klubbar har några platser tomma, för annars hade vi aldrig fattat beslutet, säger Grauers.

Kommer presentera spelare

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström är känd för att ligga långt fram i planeringen – och han är inte oroad över värvningsstoppet.

– Det är ett gemensamt beslut för alla klubbar. Det blir samma villkor för alla, säger sportchefen.

Hur många kontrakt hann ni skriva innan stoppet?

– Det säger jag inte, haha. Vi kommer att gå ut med de spelare som lämnar – och vi kommer att presentera de spelare som är klara. Det sker enligt plan, berättar Fredrik Sjöström.

Hade ni kommit långt eller kort?

– Det är ingen fara för oss. Jag har svårt att se att alla lag har fyllt varenda plats vid den här tidpunkten. Det är inte normal praxis. Sedan har olika klubbar kommit olika långt, säger Sjöström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.