Så bra var Frölundaspelarna - GP sätter betyg

Frölundas guldtrupp betygssätts - man för man.

ANNONS
|

FEM FYRAR

Johan Sundström

51 matcher, 17 mål, 19 assists (grundserie). 16, 3+6 i slutspel

Alla drömde om en stjärncenter, men vem kunde tro att den här hemvändaren skulle utvecklas till det? Slutspelets mest värdefulle spelare, säger expertisen. Frölundas mest värdefulle, säger vi. En tidsfråga innan han är tillbaka i NHL.

Vann poängligan i CHL, SHL och fixade 19 poäng på 16 matcher i slutspelet. Då fattar ni att Frölunda kommer att ha svårt att behålla den lille amerikanen från Kalifornien – som lämnar ett minne som en av Frölundas bästa importer någonsin.

Oscar Fantenberg

43 matcher, 4 mål, 13 assists (grundserie). 16, 2+8 i slutspel

Flyttade från HV 71 för att han tyckte att karriären stannat av – och har det här året verkligen fått fart på allt. Landslagsman och Frölundas mest betydande back under säsongen. Tar nästa skär i ryska KHL – men först VM i Moskva!

ANNONS

Henrik Tömmernes

50 matcher, 10 mål, 19 assists (grundserie). 16, 2+6 i slutspel

Ännu en hemvändare som försöker få fart på karriären – och har fått det. Oerhört betydelsefull i numerärt överläge och uppspelsfaser, har egentligen alla egenskaper som en spelande back behöver. I världens bästa liga, alltså.

FYRA FYRAR

Patrik Carlsson

51 matcher, 6 mål, 18 assists (grundserie). 15, 0+4 i slutspel

Inte många fattade att hemvändaren Carlsson skulle vara så pass bra, men han växte ut till en center med både fart och luriga pass. Det kommer mera?

Oliver Lauridsen

42 matcher, 1 mål, tre assists (grundserie). 16, 1+3 i slutspel

Frölunda har fått den saknade styrkan med den danske jätten. Startade svajigt, behövde anpassa sig efter spel och rink. Lysande i slutspelet – en av guldorsakerna.

Andreas Johnson

52 matcher, 19 mål, 25 assists (grundserie). 16, 2+2 i slutspel

Drar till Toronto i höst – och måste få till lite mer hårdhet för att slå sig in i Maple Leafs. Försvann lite i slutspelet efter en riktigt bra grundserie.

Johan Gustafsson

22 matcher, 2,65 mål/snitt/match. 88.68 i räddningsprocent.

ANNONS

9 matcher, 2,25 mål/snitt/match. 92,02 i räddningsprocent i slutspel.

Hade ingen enkel säsong, när Johansson storspelade. Fick inte till det när han väl fick chansen i grundserien, men så kom en skada som förändrade allt. Helt briljant emellanåt i slutspelet – och en bidragande orsak till guldet.

Sebastian Stålberg

51 matcher, 10 mål, fyra assists (grundserie). 6, 0+0 i slutspel

Hade bara ett år på sig att övertyga Frölundas ledning om ett nytt kontrakt, men gick från klarhet till klarhet under säsongen. Tio mål, sprang fram över isen, oerhört jobbig att möta.

En riktigt härlig back, placeringssäker och stenhård. Men för en kille som tjänar mest i laget måste du kunna kräva mer speltid och poäng – och därför spelar Fälth i en annan klubb nästa säsong.

TRE FYRAR

Robin Figren

52 matcher, 9 mål, 13 assists (grundserie). 16, 1+1 i slutspel

Fick inte ut allt ur sin energifyllda kropp, i alla fall inte poängmässigt. Nästa säsong vill jag se en mer utmanande Figren, rakare på mål.

Tom Nilsson

37 matcher, 1 mål, 6 assists (grundserie). 7, 1+1 i slutspel

Kom tillbaka från Nordamerika, knäckt och nere. Men Tom Nilsson klättrade uppåt på formstegen ända till en fotskada satte stopp i slutspelet.

Jacob Larsson

47 matcher, 5 mål, 9 assists (grundserie). 16, 0+3 i slutspel

Har talang, spelsinne och skridskoåkning, men saknar fortfarande lite muskler och hårdhet. Kanske blir överplockad till NHL för att få det i AHL? Eller så löser fystränare Pär Edlund det i sommar.

ANNONS

Christoffer Ehn

37 matcher, 0 mål, två assists (grundserie). 16, 0+1 i slutspel

Har utvecklats, går mycket mer rakt på mål. Kom tillbaka från utlåning, visade att han ville ta plats i SHL. Riktigt bra i slutspelet. Jag saknar dock mål och assists.

Kristian Vesalainen

19 matcher, 1 mål, ett assist (grundserie). 5, 0+0 i slutspel

En megatalang – och 16-åringen tog plats i A-laget under både grundserie och slutspel. Avslutade säsongen med finskt JVM-guld för 18-åringar.

TVÅ FYRAR

Kristoffer Gunnarsson

13 matcher, 0 mål, noll assists (grundserie)

Är en backtalang att satsa på – men väger fortfarande aningen för lätt. Kanske mår bäst av att lånas ut en säsong till allsvenskan. Eller varför inte Hanhals i ettan?

Oliver Bohm

15 matcher, 0 mål, tre assists (grundserie)

Var egentligen inte så mycket sämre än nån annan, men drabbades av backöverflödets förbannelse och såldes till Malmö.

John Dahlström

13 matcher, 0 mål, ett assist (grundserie)

Startade säsongen lysande, var på väg in i laget – men orkade inte riktigt hålla standarden. En bra träningssommar – och John lyckas?

ANNONS