Så reste sig Frölunda i Europa

Frölunda har varit nedslaget gång efter gång i Champions Hockey League. Men klubben har rest sig alla gånger. Här är hela resan – från näst intill uträknat till ny final.
– Alla vi som varit med tidigare vet att det är underbart att vinna. Det är det som driver mig, säger Joel Lundqvist.

ANNONS

Att Frölunda satsar stenhårt på Champions Hockey League kan knappast någon ha missat. Precis som i SHL är det bara guld som räknas för klubben – något föreningen har gjort väldigt tydligt år efter år.

Årets resa i Champions Hockey League började dock inget vidare. Frölunda var stora favoriter inför första mötet med österrikiska Graz99ers, men fick se sig besegrat i Frölundaborg med 5–6.

– Det här var ett bottennapp! Vi spelar inte som vi vill ... vi tar mycket felbeslut och åker runt och tänker för mycket! Det är väldigt långt ifrån hur vi vill spela. Det här var den sämsta matchen i år. Jag kan stå här och prata om ALLT som blev fel men det tydligaste är att det här verkligen är så långt ifrån vår spelidé, sa Nicklas Lasu då.

ANNONS

Skulle det bli bättre i den andra rundan då?

Då kom tjeckiska Mountfield HK till Frölundaborg – och tjeckerna skulle resa hem med alla poängen efter att ha vunnit med 3–2.

– Det är några tillfälligheter som gör att de kan få in målen. Vi spelar helt okej – men måste vara bättre den sista tredjedelen in mot mål, sa Simon Hjalmarsson efter den matchen.

Där och då var det ett pressat Frölunda.

Skulle den regerande mästaren ryka redan i gruppspelet?

För efter de två inledande förlusterna var Frölunda piskat att vinna och gå rent för att ha avancemanget i egna händer.

Hur det gick?

Jo, det började med att Frölunda åkte till Österrike och slog Graz99ers med 5–1.

– Man får det resultat man förtjänar, nu ska vi bygga vidare på det här, sa Roger Rönnberg efter den segern.

Seger skulle det även bli för Frölunda när man satte sig på planet ner till Tjeckien för att ställas mot Mountfield igen. Då blev det seger med 4–3 efter att Patrik Carlsson klivit fram och blivit stor hjälte för sitt Frölunda.

– Det är klart man vill plocka fram sin bästa hockey när det gäller som mest. Det är fantastiskt roligt att få göra ett sådant mål – men det är vinsten i sig som är det skönaste, sa han då.

ANNONS

Dubbla storsegrar

Dubbelmötet med Cardiff Devils från Wales skulle bli en riktig munsbit för Frölunda. Det började med seger i hemmamötet med 9–2.

– Mål är resultat ... vi gör många mål i vårt powerplay – men jag tycker vi kan ha högre standard i vårt spel fem mot fem. Men att stå här och gnälla efter 9–2 hemma är inte något man ska göra. Så jag säger istället att det var kul med många mål, sa Roger Rönnberg då.

Det fortsatte med seger även i bortamötet med samma siffror, 9–2.

– Det är starkt av killarna. Vi har fått jobba väldigt hårt för att ta oss till slutspel efter den tråkiga starten som vi hade så det är jättehäftigt att vara där igen, sa Roger Rönnberg då.

I åttondelsfinalen väntade ett rivalmöte med Färjestad. Uppe i Karlstad stod Frölunda för en riktig mardrömsinsats – och hemmalaget vann med 6–3.

– Det var bedrövligt! Det var alldeles för dåligt, sa Simon Hjalmarsson.

Men ni har säkert redan räknat ut hur det slutade i returen ... jo, det blev seger med 8–2 efter att Nicklas Lasu börjat med att göra mål i egen kasse innan han gjorde hattrick i rätt kasse.

– Det är helt otroligt att jag lyckas göra en i egen kasse! Därför var det extra fint att jag kunde sätta dit tre i sista. Men det första målet var ju ett fint avslut det också, sa han då.

ANNONS

Målvakten stängde igen

Därefter åkte Frölunda till Schweiz för att möta Biel-Bienne och det började som så många andra matcher i Champions Hockey League den här säsongen. Det slutade med förlust med 2–3 i den första av matcherna efter att målvakten Jonas Hiller storspelat.

– Det är ett nytt säsongsrekord det här ... att bara göra två mål på alla våra avslut är givetvis inte godkänt. Hiller är en världsmålvakt, men så här bra är han inte. Vi låter honom se många skott och det är för dålig desperation framför mål. Vi går i deras fälla och bjuder på kontringarna och öppnar upp oss. Vi måste vara mycket skarpare på bortaplan, sa Roger Rönnberg efter matchen.

Returmötet slutade dock desto bättre. Då blev det seger med 5–3 för Frölunda – efter en mäktig upphämtning och vändning i den sista perioden.

– Det var galet skönt! Riktigt skönt! Det är sådant som händer att man kan tappa pucken men det var grymt att få hänga dit det, sa Theodor Lennström efter att han klivit fram och blivit hjälte.

I semifinalen var det dags för nytt rivalmöte. Den här gången mot Luleå och det började återigen med förlust för Frölunda. Det första slutade med förlust 2–3.

ANNONS

– Vi borde nog förtjänat något mål med oss istället för ett mål mot oss. Det är slutspelskänslor därute och det är säkert en underhållande match för publiken. Vi vill dock ha ett bättre resultat med oss, sa Max Friberg.

Hjälte i 1000:e matchen

Men när det som mest behövdes så plockade Frölunda återigen fram den där extra lilla insatsen. Returen slutade med seger 3–1 efter att Joel Lundqvist spelat huvudrollen i sin 1000:e tävlingsmatch för Frölunda.

– Man är så inne i matchen, men när man efteråt tänker på att man har fått uppleva en sådan här milstolpe och få vara med och göra mål och vända runt på matchen … det gör det lite extra gott. Hade det blivit en torsk så hade det ju inte blivit någon minnesvärd match direkt. Det blev lite skillnad, sa han då.

Det är över 100 journalister på plats för finalen i CPP Arena i Hradec Králové, 13 mils resa från den tjeckiska huvudstaden Prag. Och utan tur hade inte huvudtränare Roger Rönnberg stått här tillsammans med kapten Joel Lundqvist för en presskonferens.

– Vi har haft kniven på strupen hela vägen. De två första förlusterna i grundserien gjorde att allt blev knivskarpt direkt. Och sedan dess har vi fått spela helt avgörande matcher hela vägen i CHL. Det är nyttigt som vanligt. Vi lär oss mycket av det. Där har vi en fantastisk erfarenhet – och vi påminner varandra rätt ofta hur illa uträknade vi varit tidigare år – när vi vunnit matcher på övertid och i sista minuten. Det är inte första gången det här händer, säger Roger Rönnberg.

ANNONS

Du brukar alltid säga att du tror på ditt lag – men har det funnits stunder när du räknat ut ditt lag i årets CHL?

– Det finns ju tyngre stunder, det gör det. När det står 5–0 till Färjestad i Löfbergs Arena – och de har öppet mål till 6–0. Där hade uppförsbacken varit rätt så stor. Samtidigt vet vi hur snabbt det vänder. Vi ligger under med två mål mot Biel-Bienne, tar ut vår målvakt – och de bommar öppet mål två gånger. Då var det inte heller så att jag stod där och då och trodde att vi skulle vinna, säger Roger Rönnberg.

Joel Lundqvist instämmer.

– Tur är en del som du måste ha! Men vi visar också en styrka, att vi inte ger upp. Att vi verkligen jobbar oss tillbaka. Det är en styrka i laget. Det har hänt flera gånger. När vi väl får lite hugg så bygger det någonting, en tro att vi kan vända nånting.

Och du ska åka hem med pokalen i morgon kväll?

– Det är för det här matcherna jag spelar. Det är häftigt att få spela såna här matcher. Just det här formatet. Alla vi som varit med tidigare vet att det är underbart att vinna. Det är det som driver mig. Det är det som ger kicken, säger Joel Lundqvist.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS