Rylander: Håll käften och spela hockey

ANNONS
|

När isen fylls i Scandinavium i kväll är det svenska hockeyligans två bästa lag som tar plats. Ett Frölunda i svacka och ett Skellefteå på topp – och redan förra veckan skiftade lagen plats. Efter 19 omgångar som serieledare var SAIK plötsligt förbi i tabellen – och det är därför som den här matchen blir extra viktig. Kan Frölunda studsa tillbaka?

Kan laget ta motgång – och lära sig nåt? Och kan lirarna framför allt hålla sig på isen?

FÖR NÄR EN grupp vill vinna så oerhört mycket som Frölunda vill så kan det ibland gå fullkomligt överstyr. Det har vi sett på träningar, när det uppstått slagsmål – och vi såg det när kapten Joel Lundqvist kastade en flaska vatten in på isen efter ett felaktigt domslut.

ANNONS

Gruppens vinnarskallar triggar igång varandra – och det här måste Frölundas ledarteam hitta ett sätt att balansera.

Snarast möjligt.

Roger Rönnberg vet om problematiken – och han är själv en del av den. Han brinner ofta av som ett tomtebloss i olika situationer och är efter en stunds avkylning både ångerfull och precis så där klok som han oftast är.

När huvudtränaren I en match nyligen drog på Frölunda ett lagstraff för förolämpning mot domarna så vet jag att en av FHC-spelarna åkte fram till domaren och frågade vad hans coach egentligen hade sagt.

När han fick höra svaret så nickade spelaren bara: "Bra att ni tog utvisningen."

Det kommer fler viktiga matcher i vinter – och då går det inte att förlora matcherna i utvisningsbåset. Det är en sak att förlora mot ett bättre lag, men inte att förlora på grund av korkade utvisningar.

Så håll käften och spela hockey, Frölunda. Det var ni bäst i Sverige på i höstas – och senast Frölunda mötte Skellefteå i Scandinavium blev det utklassning, 6–2. Jag är övertygad om att många spänner musklerna och vill visa vilket lag som egentligen är bäst i landet den här vintern.

VISSTE NI FÖRRESTEN att inget SHL-lag har gjort fler mål i snitt på hemmaplan än Frölunda under det här millenniet? Fem mål per match har det blivit så här långt. Imponerande.

ANNONS

Och när vi ändå är inne på beröm: Joel Lundqvist har skjutit 47 skott i SHL – och tolv har hittat mål. Det är ett snitt på nästan 26 procent. Bäst i ligan, förstås.

FÖR ÖVRIGT: Backen Oscar Fantenberg täckte skott med örat mot Luleå – och fick sy rejält efter ett litet blodbad.

"Jag kommer att bli som Van Gogh. Så plats i hjälmen får jag", skämtar smålänningen.

Den holländske konstnären skar som bekant av sig örat ...

TILL SIST: I kväll vill jag se ett Frölunda som gör jobbet. Åker skridskor. Och låter publiken stå för vrålet.

Plus

Backstjärnan. John Klingberg hänger med i toppen av NHL:s poängliga – och kommer att vara med i den bruttotrupp som Rikard Grönborg tar ut till World Cup. En fantastisk resa.

Minus

Väntan. Varför är det så förbannat lång tid till just september och World Cup? Eller till mars och hockeyslutspel? Gott om tålamod har jag ont om.

ANNONS