Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Roger Rönnberg om Joel Lundqvists avstängning: ”Nånting inom mig dör”

Frölundas Joel Lundqvist är avstängd i fem matcher för en domarknuff – och ärendets hantering har fått tränare Roger Rönnberg gruvligt besviken.
– Nånting inom mig dör under det sista dygnet, säger han.

Det är en lågmäld tränare som möter pressen efter Frölundas oväntade förlust mot bottenlaget Malmö.

Gästerna från Skåne tävlade ner topplaget, men det märks att det senaste dygnet – med Joel Lundqvists avstängning – har märkt Roger Rönnberg.

Han utvecklar:

– Nånting inom mig dör under det sista dygnet. Det är tråkigt att vi inte får reda ut saker på det sättet som det reddes nere i Jönköping. Det var jättefint av domarna att vi redde ut det tillsammans, både spelare och ledare tillsammans med domarna. Jag tänkte att äntligen så kan vi vara på samma sida. Det blir fel, du får en varning, du ber om ursäkt, domaren godtar ursäkten, de skakar hand och går vidare ... så det kändes jättesurt att det kommer en anmälning dagen efter, säger Roger Rönnberg.

Bakgrunden är att Joel Lundqvist knuffade en domare i ryggen i matchen mellan Frölunda och HV71 i torsdags – och nästan ett dygn senare anmäldes händelsen till Disciplinnämnden, som valde att fälla och stänga av kaptenen i fem matcher.

”Det var aldrig Joels avsikt att röra domaren”

Det blev ingen utvisning i matchen, endast en tillsägelse från huvuddomare Mikael Sjöqvist.

Det blev först heller ingen anmälan dagen efter till Disciplinnämnden – och händelsen med linjedomaren Rickard Nilsson kändes utagerad.

– Ja, det var den. Joel klappade om linjedomaren, linjedomaren klappade om Joel – och sa: ”Det är lugnt.” Vi skrattade lite grann åt det allihopa och jag hinner säga till huvuddomare Mikael Sjöqvist att det var ett väldigt bra matchledarskap av honom att visa att det aldrig är okej att röra en domare, att Joel får be om ursäkt för det och att de gör ingen större sak av det. Det var aldrig Joels avsikt att röra domaren, säger Roger Rönnberg.

Frölundas kapten var förbannad på HV71:s back Emil Johansson, som i spelsekvensen innan hade svept ner Lundqvist på backen – och åkte efter honom för att säga till på skarpen.

Där knuffade han linjedomaren – och efter ett massivt tryck på sociala medier ändrade sig SHL och anmälde händelsen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det finns andra som efteråt kommer in och styr det, säger Roger Rönnberg.

Påverkar det laget i matchen mot Malmö?

– Nä, vi gör en nog bra match – där sannolikheten talar för oss. I vanliga fall vinner vi den här matchen med 4–1, så det är ingen sån sak. Det enda som de facto blir är att Joel inte är med oss på isen, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER: Ryggradslöst, SHL – eller ska sociala medier dela ut straffen?

Vad tycker du om SHL:s agerande i det här — att anmälan kommer klockan tre på eftermiddagen och inte klockan åtta på morgonen som är praxis?

– Jag kan inte såga av den gren som jag sitter på. Jag är en del av ligan. Jag har internt talat om för SHL vad jag tycker, säger Rönnberg,

Funderar ni på att överklaga domen till Riksidrottsnämnden?

– Det är inte min sak. Det från Fredrik Sjöström och Christian Lechtaler i så fall göra. Mitt jobb är att coacha killarna och det får jag fortsätta med, säger Roger Rönnberg.

Joel Lundqvist fanns inte i arenan under förlusten, men pratade med GP efter domen.

– Jag accepterar domen men håller inte med. Nämnden bortser helt från mina argument och hur jag uppfattade situationen. Tycker hanteringen av hela ärendet hade kunnat göras bättre. Men återigen. Mest besviken på mig själv, sa kaptenen.

LÄS MER: Joel Lundqvists svar efter avstängningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.