Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/12

Rönnbergs skarpa tillsägelse fick Frölunda fokuserat

Frölunda lekte hockey mot Färjestad – men höll på att kasta bort segern. Det fick Roger Rönnberg att påminna om vikten av bra försvarsspel.
– Han var väldigt neggig, säger covid-comebackande Joel Lundqvist efter 4–3-segern.

Inför rivalmötet mot Färjestad hade Frölunda det tolfte bäst rankade spelet i numerärt överläge – endast 20,37 i procent. Aningen märkligt, då laget tilldelats allra flest chanser i spelformen.

Men den här svarta novemberkvällen lyste raketerna upp himlen.

Powerplayraketerna, vill säga.

För på två försök satte Frölunda två mål.

Först var det Lucas Raymond som lekte Ryan Lasch och spelade fram kaptenen Joel Lundqvist mitt framför mål. Pang – och mål nummer 233 i Frölunda-tröjan för veteranen, som nu bara har tre mål kvar till Niklas Anderssons rekord på 236 mål.

– Den stora detaljen i powerplay är att vi bytte plats på Lucas Raymond och Janne Muršak. Det är ändringen i positionsspelet, konstaterar Joel Lundqvist efteråt.

En stund senare var det dags för samma powerplayenhet att göra mål igen. Lucas Raymond spelade till Jan Muršak, som serverade Mattias Norlinders backvikarie Theodor Lennström ett öppet skottläge. Pang – och det var plötsligt 2–1 bakom Arvid Holm i Färjestads kasse.

– Tempot var bra i powerplay! Vi har gjort några små justeringar i positionerna och det gav utdelning direkt, säger Joel Lundqvist.

Även Robin Alvarez hann in i protokollet när han fixade 3–1 strax innan periodvilan.

Roger ”neggig” i paus

Men trots det fick Frölunda en skarp tillsägelse av Roger Rönnberg i paus.

– Roger var väldigt neggig i paus efter första. Jag tycker ändå att väldigt mycket var bra, liksom. Sedan var det några spelvändningar som vi tappade på inräkningen och hamnade på sargen, några få situationer. Och Roger var mindre nöjd, avslöjar Joel Lundqvist.

I andra perioden startade Frölunda i samma gnistrande och sprakande tempo – och just Alvarez fick prickskjuta 4–1 i krysset, återigen framspelad av Nicklas Lasu.

Det är därefter nära även ett femte mål, när Jan Muršak av nån underlig anledning inte lyckade få in pucken i tom kasse. Det klarade inte heller Patrik Carlsson av en stund tidigare.

Färjestad vaknade till liv

Och sedan hände det något.

Färjestad reducerade direkt med en puck mellan benen på Johan Mattsson – och bara 16 sekunder senare låg pucken återigen i mål bakom Frölundas keeper, som är ursinnig på sitt försvar.

4–1 hade hastigt blivit 4–2 och även 4–3.

– Jag tycker det är två olika matcher, vi är jättebra i anfallszon i andra perioden – men vi tappar vår försvarsmentalitet så vi ger Färjestad enorma ytor i vår egen försvarszon, säger Frölundas coach Roger Rönnberg till C more.

Han fortsätter:

– Det är lätt att tappa det, att alla vill anfalla och göra mål. Man måste vara ödmjuk att ingen match är över och varje försvarsspel räknas, det är det vi behöver lära oss. Alla hamnar i ett offensivt mindset och vill göra nästa mål och det är väl härligt – men man får aldrig tappa stoltheten i att försvara sig.

Höll undan

Och när både Johan Sundström (åkte ut för att han knuffas över målvakten) och Robin Alvarez (hakning) visat ut sig i slutet av perioden fick Färjestad en dunderchans till kvittering – i 28 sekunders spel fem mot tre.

Men Frölunda redde ut det underläget – och gjorde en bra tredje period, med fokus i försvaret.

4–3 betyder fortsatt serieledning. På lördag väntar Linköping borta, innan Frölunda tar bussen för bortamöte mot Leksand på måndag.

LÄS MER: Frölundas Joel Lundqvist om tiden med covid-19

LÄS MER: Johan Mattsson vill också till landslaget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.