Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Baumann, vd för Champions Hockey League. Arkivbild.  Bild: PETTER ARVIDSON
Martin Baumann, vd för Champions Hockey League. Arkivbild. Bild: PETTER ARVIDSON

Nytt avtal för CHL – som ger vinnaren ytterligare miljoner

Champions Hockey League växer. Nu är ett nytt tv-avtal klart fram till 2028 – och nu växer prispengarna ännu mer. En vinst kommer 2028 att ge 875 000 euro, drygt 9,3 miljoner kronor.

Om Frölunda slår Mountfield i finalen av Champions Hockey League så kommer 425 000 euro att trilla in på ett redan välfyllt konto.

Det är drygt 4,5 miljoner kronor – och naturligtvis en extra kick för en vinnande förening.

Nu är även ett nytt tv-avtal klart.

– Ja, vi har skrivit ett nytt avtal med Infront (ett schweiziskt företag som handlar med tv-rättigheter och omsätter miljardbelopp, reds. anm.) fram till 2028 – och det känns förstås extra roligt, berättar CHL:s vd Martin Baumann för GP.

Turneringens sponsorpaket har varit lockande de senaste åren.

– Ja, Infront gör ett jättebra jobb. Vi har faktiskt varit fulltecknade på våra sponsorpaket de tre senaste åren, säger Martin Baumann.

9,3 miljoner till vinnaren

Med det nya tv-avtalet växer också turneringens prispengar.

2028 kommer klubbarna att få dela på 4 350 000 euro – drygt 46 miljoner kronor. Av dessa kommer 875 000 euro – eller drygt 9,3 miljoner kronor – att gå till en vinnare.

– Ja, det visar att vi har en positiv trend. 28 bolag sänder exempelvis finalen i år – över 64 olika territorier. Det är extra roligt, säger Martin Baumann.

Han gillade dock inte vad han såg när Djurgården spelade semifinal mot Mountfield i Stockholm inför nästan tomma läktare.

– Jag grät nästan, så illa var det. Jag kan inte förstå hur fans som veckan innan fyller Globen i SHL inte vill gå och stötta sitt lag i en avgörande semifinal av Champions Hockey League. Där har vi ett jobb att göra fortfarande, säger Martin Baumann.

Och drömmen om KHL-lag som deltagare, den finns fortfarande där.

– För två år sedan ville KHL vara med – under förutsättning att de skulle kliva rätt in i slutspelet. Det kunde vi inte gå med på. Det måste ju vara samma sportsliga förutsättningar för alla. Men jag har erbjudit KHL ett wildcard till turneringen ett par gånger, berättar Martin Baumann – som tror att till slut kommer ryssarna inte att kunna blunda för varken tv-siffror eller prispengar.

– Det är förhoppningen – att de spanar på oss och till slut inte kan avstå från att vara med ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.