Niklas Eriksson kritiserar KHL-svenskarna

Totalt sju svenskar har valt att spela i Ryssland den kommande säsongen.
Ett beslut som innebär att de, enligt Örebros tränare Niklas Eriksson, har ”blod på sina händer”.
– Det är en diktator som mördar folk och barn, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

Det har gått ett drygt halvår sedan Ryssland bröt den långa freden i Europa och invaderade grannlandet Ukraina. Kriget har pågått sedan dess och trots detta har flera svenskar beslutat sig för att spela hockey i den ryska ligan KHL.

En liga som visat sitt stöd till både Rysslands president Vladimir Putin och invasionen.

Den senaste svensken som beslutade sig för att ansluta till ligan var Adam Almquist, som tidigare bland annat spelat i Frölunda. Utöver Almquist kommer Adam Reideborn, Robin Press, Jakob Lilja, Viktor Svedberg, Johan Mattsson och Fredrik Claesson spela i den ryska ligan.

Deras beslut har lett till stor kritik.

ANNONS

En som ställer sig frågande kring hur de tänkt är Örebro HK:s tränare Niklas Eriksson, som även kritiserar basketstjärnan Jonas Jerebko och hans beslut att gå till CSKA Moskva under förra säsongen.

– Det är helt ofattbart och jättemärkligt att man kan göra det. Det är med blod på sina händer de gör det, jag tycker att de borde förstå det ändå. Det är en diktator som mördar folk och barn, alla vet att ett av hans stora skyltfönster är KHL. Det finns inget försvar för det. Jag tycker att det är helt rätt att de blir avstängda från svensk hockey, säger han i en intervju med Sportbladet.

Kritiserar förbunden: ”Varit sist på bollen”

Niklas Eriksson tycker dock inte att varken det svenska eller internationella hockeyförbundet agerade tillräckligt snabbt. Han kallar dem för ”flata från start” och menar dessutom att IIHF har agerat ”Putins ledband”.

– För det första skulle både det internationella ishockeyförbundet och det svenska ishockeyförbundet gått i bräschen mot Ryssland, eftersom de vet att ishockeyn är så stor i Ryssland och KHL är så stort för Putin. De borde varit hårda och tydliga där från start, det kanske inte spelar så stor roll i det stora hela men det hade varit en tydligare signal mot honom än om många andra förbund hade gjort det. Nu har de varit sist in på bollen.

ANNONS

LÄS MER:Efter flytten – Lasse Johanssons pengar fast i Ryssland

LÄS MER:Henrik Lundqvists nya jobb – som ambassadör för MSG

LÄS MER:Sekunddrama när Lasch avgjorde sent för Frölunda

ANNONS