Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

NHL-svenskar tar ställning mot rasismen: "Ursinnig och frustrerad"

Efter Georges Floyds död höjs fler och fler röster mot rasismen.
Flera svenska NHL-stjärnor stämmer in.
"Det är otroligt hur blind jag varit inför problemen som existerat så länge och fortfarande existerar", skriver San Josés Erik Karlsson på Instagram.

Förra måndagen dödades George Floyd i ett brutalt polisingripande i Minneapolis. Händelsen har följts av demonstrationer mot rasism och polisvåld i hela USA, och även i andra delar av världen.

Flera profiler inom idrottsvärlden har visat sitt stöd till Floyd och de protester som äger rum.

LÄS MER: Amanda Zahui reagerar efter polisvåldet i USA

LÄS MER: Floyd Mayweather betalar för George Floyds begravning

I tisdags ägde manifestationen #blackouttuesday rum på sociala medier och miljontals människor la upp en svart bild med hashtaggen.

Flera svenska NHL-spelare deltog i manifestationen, bland andra New York Rangers Henrik Lundqvist, Torontos William Nylander, Buffalos Rasmus Dahlin och Victor Olofsson och Vancouvers Elias Pettersson.

"Otroligt hur blind jag varit"

Flera mörkhyade spelare i ligan har också gått ut och efterfrågat stöd från vita spelare i kampen mot rasismen.

Under natten la ett par svenska NHL-stjärnor ut texter på sina sociala medier där de tar ställning mor rasismen och skriver att de nu mer aktivt kommer jobba för att bekämpa den.

San Josés, och tidigare Frölundas, Erik Karlsson skriver:

”Uppvuxen i en liten ort i Sverige visste jag inget annat än att man ska behandla alla andra som man själv vill bli behandlad. Inte vid ett enda tillfälle tänkte jag på hudfärg eller var någon kom ifrån. Att vara där är jag nu, 2020, och se vad jag ser och höra vad jag hör … det är otroligt hur blind jag varit inför problemen som existerat så länge och fortfarande existerar”.

Vidare skriver han:

"Jag respekterar och stöder Evander (Kane, spelare i San José tillsammans med Karlsson) för att det han står för. Jag har inte gått igenom samma saker så jag kan aldrig säga att jag vet hur det är. Men jag vet att jag vill att min dotter och alla andra barn får växa upp i en bättre värld än den vi har nu. En värld som den jag trodde att jag växte upp i, där alla behandlas som jämlika. Den världen existerade inte men jag ber om att den snart ska göra det”.

Landeskog: Krävs utbildning

Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog skriver på sin instagram:

”Som en privilegierad vit man vet jag inte vad svarta män och kvinnor går igenom varje dag och jag kommer inte låtsas som att jag vet det. Men jag såg hur George Floyd mördades och är, precis som ni, ursinnig och frustrerad. Jag sitter inte på alla svar men det svar jag har är att vi måste öppna våra hjärtan och lyssna”.

Han skriver vidare att det krävs mer utbildning och att han ska fostra sin dotter i "en värld där kärlek är starkare än hat".

Visa det här inlägget på Instagram

🖤

Ett inlägg delat av Gabriel Landeskog (@landeskog.92)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.