Mardrömskväll för Frölunda – misstag gav förlust mot Timrå

Sex raka vinster blev inte en sjunde för Frölunda HC. Timrå IK kunde vinna enkelt – 5–0 i Medelpad efter massor av missar.
– I efterhand ser det idiotiskt ut att inte spela med Lasse Johansson i mål, erkänner coachen Roger Rönnberg.

ANNONS
|

De senaste matcherna har Frölundas försvar imponerat. Disciplin, vilja, perfekta pass, täckta skott … och ett lysande målvaktsspel.

Det har gett två raka segrar i Champions Hockey League och fyra raka vinster i SHL.

Men mot Timrå IK tog det 60 sekunder innan pucken skickades mellan benen på Frölundas målvakt för dagen.

Och det var inte formtoppade Lasse Johansson som fått chansen.

Hur resonerade du när ni med tre ordinarie spelare borta mötte ett starkt Timrå – och du väljer att bänka Lasse Johansson, som kom från en nolla i Luleå och superform?

– Jag har inte bänkat Lasse, men vi har två målvakter att välja på hela tiden. Vi kan inte spela Lasse varje match, utan han behöver kunna träna vettigt mellan matcherna också – så att han inte blir dränerad. Vi har fler matcher som kommer framöver, säger Roger Rönnberg – och syftar närmast på lördagens möte mot Brynäs i SHL och tisdagens kvartsfinal i Champions Hockey League mot Skellefteå AIK på bortarink i norra Västerbotten.

ANNONS

Men Rönnberg erkänner också att han valde fel.

– Jag förstår i efterhand att det ser idiotiskt ut. Det är kanske ett sånt beslut som killarna ser som konstigt också. Det går bara att vara självkritisk till ett sånt beslut. Så är det.

Det blev alltså 1–0 genom Jonathan Dahlén – och med andra ord såg det inte otagbart ut för danske Frederik Dichow.

En stund senare tilläts Anton Wedin sno pucken av Anders Grönlund – och Timrå-liraren skickade upp pucken i krysset bakom en smått skymd Dichow.

I paus var assisterande lagkapten Nicklas Lasu rejält irriterad.

– Det är slarvigt på många sätt. Passningsspelet och tävlingen saknas. Vi har haft en bra tävling de sista matcherna, men vi har också pratat om att ha ett bättre passningsspel. Då tummar vi på det, så vi måste tillbaka till grunderna och bli lite rejälare.

Han såg också en rejäl skillnad som vi inte sett på slutet.

– Kollar du på första perioden är det fyra-fem turnovers som vi inte haft på flera matcher. Det är slarvigt. Det är ordet …

Rönnberg skällde – och var förvånad

Även coachen Roger Rönnberg var rejält irriterad.

– Jag är givetvis grymt besviken. Det är inte klokt hur dåligt vi spelar – framför allt med pucken. Det är överraskande och intressant, skulle jag säga.

ANNONS

Han hade ju varnat för Timrå offensiv.

I den andra andra perioden tog det dock drygt fem minuter innan pucken återigen skickades i nät bakom Frederik Dichow – och för tredje gången den här kvällen var Anders Grönlund och Christian Folin inne som backpar.

Skottet såg återigen billigt ut – och Dichow plockades av banan av Roger Rönnberg.

För dåliga förberedelser fällde Frölunda

Dansken såg nedslagen ut på bänken och ersattes av Lasse Johansson.

– Vi ser inte förberedda ut i dag – och det faller alltid tillbaka på mig. Så är det bara. Timrå är överlägset oss – och det speglar resultatet. Jag gjorde ett klassiskt försök att varna mitt lag för Timrås offensiv och hur duktigt det här laget är och har varit i SHL den sista tiden. Jag tycker inte att jag fick killarna att ta den bollen och vara förberedda på hur bra vi hade behövt spela för att ha en chans att vinna, säger Roger Rönnberg kritiskt.

Frölunda fick därefter chansen att i numerärt överläge, men pucktempot var långsammare än när Postnord levererar brev.

Det såg uddlöst och håglöst ut på samma gång.

I den tredje perioden fick Frölunda återigen chansen i numerärt överläge, men inte den här gången skapades några farligheter.

ANNONS

I stället fick Loui Eriksson utvisning för hög klubba på Anton Lander – och FHC-veteranen visades ut i två plus två minuter.

Då sköt Nick Halloran 4–0 ... och det kunde inte ens Lasse Johansson förhindra.

Och med 0,1 sekund kvar ... ja, då kunde Robin Hanzl styra in 5–0 med skridskon när även Nicklas Lasu visat ut sig.

ANNONS