Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Mardrömsstart för Frölunda – innan hoppet tändes

Det såg ut som att Jonas Hiller skulle växa ut till ett riktigt spöke för Frölunda. Men efter 44 räddningar tvingades han kapitulera när Nicklas Lasu och Joel Mustonen gav Frölunda hoppet tillbaka.

Det var ett enormt övertag för Frölunda hemma i Frölundaborg mot Biel-Bienne. Totalt blev det 52–16 i skott till Nicklas Lasu och hans lagkamrater men trots det var det schweizarna som åkte hem med segern.

Efter en mållös första period kunde Jason Fusch ge sitt lag ledningen och av bara farten fyllde Damien Brunner på till 2–0 för Biel-Bienne efter att han kommit som en raket direkt från utvisningsbåset.

LÄS MER: Sjöström om truppen – och eventuella värvningar

En riktig mardrömsperiod för Frölunda.

Det skulle bli än värre.

För efter 52 sekunder av den tredje perioden var det 3–0 till gästerna efter att Marc-Antoine Pouliot utökat.

Hiller storspelade

Samtidigt som puckarna trillade in bakom Johan Mattsson bjöd Jonas Hiller på räddning efter räddning. Stjärnmålvakten som har nio säsonger i NHL bakom sig gjorde 44 räddningar innan Nicklas Lasu till slut prickade in en retur.

– Det här var inte ett resultat vi ville ha, säger han efter förlusten och fortsätter:

– Men det var viktigt att vi kom tillbaka.

Hur var det därute innan pucken satt?

– Det är klart det var frustrerande i första och andra när vi har så mycket puck och de får in två där. Vi visste ju att de var duktiga på omställningar men det kändes som det blev lite väl mycket gratis.

Vad sa ni till varandra när Hiller gjorde räddning efter räddning?

– Vi pratade mest om hur vi skulle lösa det. Det är tråkigt att säga men en målvakt som står på huvudet måste få mer spelare med röd tröja att fokusera på. In med mer folk och mer puckar. Sen är vissa avslut dåliga men jo, han gör det ju bra också.

Det var inte bara Nicklas Lasu som skulle kliva fram för Frölunda och ge laget ett mycket bättre utgångsläge inför returen om en vecka. Joel Mustonen ville inte vara sämre han utan bjöd på ett riktigt pangskott.

– Jag trodde pucken var på väg mot bröstplattan men sen såg jag att den gick in. Han är tät efter isen och tar det mesta där. Det gäller att vi trycker upp pucken, säger han och fortsätter:

– Det är klart man är medveten om att han gjorde en bra match. Samtidigt vet man också hur snabbt det kan vända. Nu har vi spräckt nollan och då är det bara att fortsätta att göra mål.

"Nytt säsongsrekord"

Att Frölunda inte lyckades utnyttja sitt chansmässiga övertag bättre är något som Roger Rönnberg var allt annat än nöjd med.

– Det är ett nytt säsongsrekord det här ... att bara göra två mål på alla våra avslut är givetvis inte godkänt. Hiller är en världsmålvakt men såhär bra är han inte. Vi låter han se många skott och det är för dålig desperation framför mål. Vi går i deras fälla och bjuder på kontringarna och öppnar upp oss. Vi måste vara mycket skarpare på bortaplan, säger han.

Är du säker på att ni hinner lära er läxan? Att ni inte går i fällan igen?

– Det finns ett snabbt lärande i gruppen. Vi vet om att vi behöver göra en topprestation för att gå vidare. Det ska vara svårt att gå till semifinal och halvdana prestationer ska inte räcka. Det är bra att vi vänjer oss vid att det inte räcker med en okej insats. Vi måste vara bra, eller till och med strålande.

Returmötet spelas nästa tisdag nere i Schweiz. Vinnaren efter att den matchen är spelad möter antingen Luleå eller Lausanne i semifinalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.