Magnus Hävelids besked om Leo Carlsson

Det blir ingen Leo Carlsson i JVM i Göteborg, om nu någon vågade hoppas på det.
Det beskedet gav förbundskapten Magnus Hävelid under onsdagen.
– Han är helt utesluten, säger han.

ANNONS
|

Under en presskonferens i Göteborg presenterade till slut förbundskapten Magnus Hävelid laget som ska försöka knipa ett JVM-guld i Scandinavium.

I truppen fanns det inte några större skrällar, väntade namn såsom Axel Sandin Pellikka (Skellefteå) och Jonathan Lekkerimäki (Örebro) fanns såklart med.

Trots detta var det just avsaknaden av ett specifikt namn som var den stora frågan efter Hävelids presskonferens.

– Det hade varit helt okej att få presentera Leo Carlsson, men av någon anledning var han för viktig för Anaheim, säger förbundskaptenen med ett leende.

Leo Carlssons framfart de två senaste säsongerna har nog inte gått många hockeyintresserade obemärkt förbi. Den svenske supertalangen fick sitt stora genombrott i Örebro under fjolårssäsongen och blev därefter vald av Anaheim Ducks som andre spelaren totalt i sommarens NHL-draft.

ANNONS

Huruvida han skulle spela i världens bästa hockeyliga eller ej var dock långt från säkert, men när han väl tog en plats i laget så var det omgående uppenbart att han inte tänkte lämna Kalifornien.

Leo Carlsson har nämligen varit ett av säsongens största utropstecken och i början av november blev han den yngste svensken genom tiderna att göra ett hattrick i NHL.

Trots framfarten har dock Magnus Hävelid försökt få loss Carlsson till JVM.

– Ja, det har vi gjort. Vi har haft dialog med dem och så kom man till den här slutpunkten att nu måste vi ha ett svar. De vet ju att det är VM på hemmaplan, att vi står som arrangör och hur mycket det betyder för oss.

Hävelid fortsätter:

– Men i slutändan sa de att, ”Vi är ledsna, men han är för viktig för vårt lag”.

Leo Carlsson blir kvar i NHL.
Leo Carlsson blir kvar i NHL. Bild: Ashley Landis

Magnus Hävelid: ”Han är helt utesluten”

Beskedet från Anaheim är såklart tungt på ett sportsligt plan, men även sett till värdet av att ett så tungt namn under en hemmaturnering.

– Jag tänker inte bara på mig som coach, utan framförallt på fansen. Att få visa upp Leo här, man levde ju på hoppet. Men det hade varit en bonus, jag är medveten om det också.

ANNONS

Han är helt utesluten alltså?

– Ja, han är helt utesluten.

Det kan inte komma ett sent besked?

– Nej, beslutet är fattat.

När insåg du att det var kört – var det när han gjorde hattrick?

– Jag tänkte säga det, ja. Jag tänkte såhär ett tag, om jag ska raljera lite. Okej, kul att det går bra för Leo. Men det kanske går lite sämre för laget och kanske man känner vid julen att man inte kommit till någon slutspel. Men vi har känt från början att det här blir en extra, extra bonus.

Hävelid tar ny sats:

– De sa till oss att med Leo i laget och utan Leo i laget är vi två olika lag. Han hjälper ju dem att ta poäng här just nu. Han gör ju inte bara egna poäng utan hjälper ju dem att ta poäng. Så att tyvärr, det hade varit kul.

Sveriges JVM-trupp

Målvakter: Kevin Reidler, Dubuque, Melker Thelin, Björklöven, Hugo Hävelid, Djurgården.

Backar: Elias Pettersson, Västerås (utlånad från Örebro), Elias Salomonsson, Skellefteå, Axel Sandin Pellikka, Skellefteå, Mattias Hävelid, Linköping, Anton Johansson, Leksand, Jakob Norén, Mora (utlånad från Modo), Tom Willander, Boston University.

Forwards: Fabian Wagner, Linköping, Isac Born, Frölunda, Noah Östlund, Växjö, David Edstrom, Frölunda, Felix Unger Sörum, Leksand, Filip Bystedt, Linköping, Rasmus Rudslätt, AIK, Liam Öhgren, Färjestad, Zeb Forsfjäll, Skellefteå, Anton Wahlberg, Malmö, Jonathan Lekkerimäki, Örebro, Otto Stenberg, Frölunda, Oskar Pettersson, Rögle.

Magnus Hävelid kan dock konstatera att han har fler spelare, i Leo Carlssons frånvaro, som kan glädja hemmapubliken.

– Jag hoppas att det ska vara många, men Jonathan Lekkerimäki. Kul att vi får visa upp honom, med den hösten som han har. Jag tänker också på våra Frölundavänner som vi har (David Edstrom, Isac Born och Otto Stenberg).

ANNONS

LÄS MER:Frölundatrions jubel – JVM i Göteborg: ”Det är mäktigt”

ANNONS